Protesti v Iranu zahtevajo vse več življenj: ubitih naj bi bilo več kot 80 ljudi

Svet 30. Sep 202209:59 0 komentarjev
Iran
Orhan Qereman/REUTERS

Protesti po smrti Mahse Amini v Iranu se nadaljujejo, zahtevajo pa vedno več smrtnih žrtev. Po podatkih nevladnikov je bilo na protestih ubitih najmanj 83 ljudi.

Protesti v Iranu, ki jih je sprožila smrt 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla po tem, ko jo je zaradi neustreznosti oblačil aretirala moralna policija, se nadaljujejo, davek človeških življenj, ki so ga zahtevali, pa je vse višji. Po podatkih, ki jih beležijo nevladniki, je bilo na protestih ubitih najmanj 83 ljudi.

“Najmanj 83 ljudi, med njimi otroci, je bilo potrjeno ubitih na protestih v Iranu,” je sporočila nevladna organizacija Iran Human Rights, ki ima sedež na Norveškem.

Navkljub vse več smrtnim žrtvam med protestniki pa v prestolnici Teheran, pa tudi v mestih Teheran, Kum, Rešt in Sanandaj, demonstranti vztrajajo na ulicah.

Iranska državna televizija je medtem sporočila, da so aretirali večje število “izgrednikov”, pri čemer pa niso navedli točnega števila. Zagovorniki človekovih pravic so dejali, da je bilo pridržanih več deset aktivistov, študentov in umetnikov. Organizacija Odbor za zaščito novinarjev (Committee to Protect Journalists) je zapisala, da so do 29. septembra aretirali najmanj 28 novinarjev.

Ob tem, ko je Teheran, kot smo že pisali, Francijo obtožil vmešavanja v notranje zadeve – Pariz je podprl protestnike, iranske oblasti pa so na zagovor poklicale francoskega odpravnika poslov v Teheranu –, je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pozvala k uvedbi sankcij zoper Iran.

New York
Demonstracija n New Yorku (Stephanie Keith/REUTERS)

Protesti po smrti 22-letne Kurdinje se še naprej vrstijo tudi po svetu. Talibanske oblasti so v Kabulu preprečile manjši protest, več ljudi pa je medtem skušalo vdreti v prostore iranskega predstavništva v Oslu. Norveška policija je aretirala 95 ljudi, je poročala javna radiotelevizija NRK.

Na dogajanje se je odzval tudi iranski predsednik Ebrahim Raisi. Do Zahoda je bil kritičen, češ da v odnosu do iranske islamske republike dela napake že 43 let (toliko časa je namreč preteklo od islamske revolucije leta 1979). “Sovražniki si predstavljajo, da je Iran šibka država, ki jo lahko dominirajo,” je dejal po navedbah tiskovne agencije Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!