Putin prekinil sodelovanje Rusije v pogodbi o jedrski oborožitvi Novi Start

Svet 28. Feb 202317:47 1 komentar
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je s podpisom zakona prekinil sodelovanja Rusije v pogodbi Novi Start. Putin je prekinitev sodelovanja pri izvajanju pogodbe napovedal minuli teden v govoru o stanju v državi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je s podpisom ustreznega zakona dokončno potrdil prekinitev sodelovanja Rusije v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start, so sporočili iz Moskve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prekinitev je Putin napovedal prejšnji teden, a ob tem poudaril, da Rusija s tem od pogodbe ne odstopa.

Zakon o začasni prekinitvi sodelovanja pri pogodbi je prejšnji teden najprej potrdila ruska duma oziroma spodnji dom ruskega parlamenta. Kasneje ga je soglasno potrdil tudi zgornji dom oziroma svet federacije. Zakon je tako čakal le še na podpis ruskega predsednika.

Putin je prekinitev sodelovanja pri izvajanju pogodbe napovedal minuli teden v govoru o stanju v državi. Zagovarjal jo je s tem, da ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko si Washington prizadeva Moskvi zadati strateški poraz. Ruske oblasti je tudi pozval, naj bodo “pripravljene na preizkuse jedrskega orožja”, če jih bo Washington izvedel prvi.

Preberite še: Putin in jedrsko orožje: kaj pomeni umik od pogodbe Novi Start

Ameriški predsednik Joe Biden je odločitev Rusije označil za “veliko napako”. Iz Kremlja so sicer že prejšnji teden sporočili, da bo Rusija sodelovanje obnovila, ko bodo ZDA pripravljene upoštevati njene interese.

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1.550. To predstavlja skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje