Putin in jedrsko orožje: kaj pomeni umik od pogodbe Novi Start

Svet 21. Feb 202319:42 > 22. Feb 2023 16:31 8 komentarjev
Putin pilot bombnika
Putinov nasmešek za krmilom nazvočnega bombnika Tupolev 160, ki je sposoben nositi jedrsko orožje, leta 2005 / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je tri dni pred obletnico začetka vojne v Ukrajini sporočil, da se Moskva začasno umika od sporazuma o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start, kar so danes z zakonom podprli tudi poslanci obeh domov ruskega parlamenta. Kaj to pomeni?

Ruski predsednik Vladimir Putin je tri dni pred obletnico začetka vojne v Ukrajini sporočil, da Moskva začasno prekinja sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

Zakon o začasni prekinitvi sodelovanja so danes potrdili ruska duma oziroma spodnji dom ruskega parlamenta in zgornji dom oziroma svet federacije.

Putin je prekinitev izvajanja pogodbe Novi Start zagovarjal s tem, da ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko si Washington prizadeva Moskvi zadati strateški poraz. Ob tem je ruske oblasti tudi pozval, naj bodo “pripravljene na preizkuse jedrskega orožja”, če jih bo Washington izvedel prvi.

Preberite še: Kaj pomenijo Putinove grožnje in kaj je taktično jedrsko orožje?

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da bo Rusija obnovila sodelovanje, ko bodo ZDA pripravljene upoštevati njihove interese. Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu odločitev Rusije danes med obiskom v Varšavi označil za “veliko napako”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kaj je pogodba Novi Start?

Pogodba Novi Start je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, torej ZDA in Rusijo. S to pogodbo sta omejili število jedrskih konic, ki jih lahko namestita obe državi, in sicer na 1.550.

Aprila 2010 sta jo podpisala tedanja predsednika obeh držav Barack Obama in Dimitrij Medvedjev, zdajšnja predsednika Joe Biden in Putin pa sta pogodbo januarja 2021, torej leto dni pred izbruhom vojne v Ukrajini, podaljšala za pet let.

Po pogodbi Novi Start lahko ZDA in Rusija izvajata medsebojne inšpekcijske preglede lokacij orožja. Vsaka stran lahko letno izvede do 18 pregledov območij jedrskega orožja, da zagotovi, da druga stran morebiti ni prekršila omejitev pogodbe, piše tiskovna agencija Reuters.

Vendar pa so ti inšpekcijski nadzori leta 2020 zaradi pandemije zastali; takrat inšpektorji niso mogli potovati iz ZDA v Rusijo in obratno. Tudi v zadnjem letu, ko so se omejitve potovanj razrahljale, naj bi Rusi, tako trdijo ZDA, našli številne razloge za zavrnitev inšpekcijskih pregledov. Obenem je Moskva opozorila, da bi odločenost ZDA in Nata, da premaga Rusijo, lahko preprečila obnovitev pogodbe, ko se bo leta 2026 iztekla.

Pogovori med Moskvo in Washingtonom o ponovni “obuditvi” inšpekcijskih nadzorov bi se morali nadaljevati lani novembra v Egiptu, a jih je Rusija preložila, nobena stran pa takrat ni določila novega datuma za nadaljevalne pogovore. Rusija je še letos v začetku februarja trdila, da želi ohraniti zaveze pogodbe Novi Start, čeprav v Kremlju menijo, da je ameriški pristop pri nadzoru orožja uničujoč.

Zdaj pa je sledil začasen umik od pogodbe, na katerega se je ostro odzval ameriški državni sekretar Antony Blinken in ga označil za neodgovornega. Kot je dejal, so se ZDA še naprej z Rusijo pripravljene pogovarjati o nadzoru strateškega orožja.

“Napoved Rusije, da bo prekinila sodelovanje v sporazumu Novi Start, je obžalovanja vredna in neodgovorna,” je v Atenah, kjer zaključuje turnejo, v okviru katere je obiskal tudi Nemčijo in Turčijo, dejal Blinken, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Pozorno bomo spremljali, kaj bo Rusija dejansko storila,” je dodal. V vsakem primeru bodo ZDA po njegovih besedah poskrbele za zagotavljanje lastne varnosti in varnosti svojih zaveznikov.

Blinken je navedel, da je bila pogodba podaljšana na začetku mandata ameriškega predsednika Joeja Bidna, ker je bila očitno v varnostnem interesu ZDA in Rusije, “in to samo poudarja, kako neodgovorno je to dejanje”. “Seveda pa smo se z Rusijo še naprej pripravljeni kadar koli pogovarjati o nadzoru strateškega orožja, ne glede na to, kaj se dogaja v svetu ali v naših odnosih,” je dodal.

Preberite še: Putin: Rusija začasno prekinja pogodbo o omejevanju strateškega jedrskega orožja

Koliko jedrskega orožja ima Rusija?

O tem, koliko jedrskega orožja imajo posamezne države, obstajajo zgolj ocene, a po podatkih Zveze ameriških znanstvenikov ima Rusija 5.977 jedrskih konic. Od tega naj bi jih bilo 1.500 pripravljenih na uničenje, 4.500 pa naj bi jih spadalo med tako imenovano strateško jedrsko orožje – to so balistični izstrelki ali rakete, ki lahko uničujejo tarče na velikih razdaljah. Preostalo so manjše in manj uničujoče jedrske konice, ki se uporabljajo na manjših razdaljah, piše BBC. Vse to pa še ne pomeni, da ima Rusija pripravljenih na tisoče kosov jedrskega orožja, ki ga lahko kadar koli uporabi. Po navedbah poznavalcev je na izstrelitvenih objektih in v podmornicah trenutno nameščenih okrog 1.500 kosov ruskega jedrskega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje