Putin pripravljen na pogovore o prihodnosti Ukrajine, a le pod enim pogojem

Svet 19. Dec 202317:05 17 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavil, da je Rusija pripravljena na pogovore s Kijevom, Evropo in ZDA o prihodnosti Ukrajine, vendar le ob upoštevanju ruskih nacionalnih interesov. Ob tem je zatrdil, da se je ruska družba poenotila v podpori ruski agresiji na sosednjo državo in da v Kremlju vojne proti Evropi ali članici Nata ne načrtujejo. Iz ukrajinskih vojaških vrst medtem prihajajo opozorila, da jim na fronti primanjkuje spočitih vojakov.

Rusija se je s Kijevom, ZDA in Evropo pripravljena pogovarjati o prihodnosti Ukrajine, če bi si te strani to želele, vendar bo pri tem branila svoje nacionalne interese, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. “Ali se tisti ljudje v Ukrajini, v ZDA in v Evropi, ki so agresivni do Rusije, želijo pogajati? No, naj se. Vendar bomo to storili na podlagi naših nacionalnih interesov,” je na srečanju ruskega vojaškega vodstva v Moskvi dejal Putin. Poudaril je, da se Rusija ne bo odrekla tistemu, kar je njeno.

Dodal je, da članstvo Ukrajine v Natu za Rusijo ni sprejemljivo niti čez deset ali dvajset let. Po njegovi oceni sicer ZDA namerno strašijo Evropejce, da bi izkoriščali Evropo za svoje interese, Ukrajino pa izkoriščajo za vodenje vojne proti Rusiji, kar je označil za spodletel poskus. Ob tem je zagotovil, da Rusija ne načrtuje vojne proti Evropi ali katerikoli članici Nata.

Rusija sicer trenutno nadzoruje dobrih 17 odstotkov mednarodno priznanega ukrajinskega ozemlja. Putin je od začetka ruske agresije februarja lani že večkrat dejal, da je Rusija odprta za mirovna pogajanja, v Kijevu pa vzpostavitev miru pogojujejo z umikom ruskih sil iz vseh zasedenih ozemelj, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Putin je na srečanju z ruskim vojaškim vodstvom izjavil tudi, da se je ruska družba konsolidirala v podpori vojaške operacije v Ukrajini. Po njegovih besedah je to morda tudi najpomembnejše. Ob tem se je zahvalil vsem, ki ruski vojski pomagajo na fronti, in pohvalil “patriotski duh solidarnosti” v državi.

Po njegovi oceni rusko orožje na fronti dokazuje svojo premoč nad zahodnim, pri čemer je poudaril neuspeh ukrajinske protiofenzive, ki jo je Kijev sprožil poleti. “Sovražnik trpi hude izgube in je v veliki meri izčrpal svoje rezerve,” je ocenil 71-letni ruski predsednik.

Ukrajinski vojaki
Ukrajinski vojaki v bližini Černobila (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)

O pomanjkanju vojaške moči se vse glasneje govori tudi v ukrajinskih vojaških vrstah. Ukrajinski major Oleksandr Volkov je za AFP povedal, da imajo premalo vojakov in da potrebuje motivirane ljudi, mlajše od 40 let. Meni, da morda nekateri zmotno mislijo, da se Ukrajinci bližajo zmagi, vendar je sovražnik po njegovih besedah zelo močan.

Ocenil je, da morajo oblasti narediti več in vpoklicati nove vojake ter zamenjati tiste, ki so že dve leti na bojiščih, med katerimi je tudi sam. V Kijevu že nekaj tednov protestirajo soproge ukrajinskih vojakov in zahtevajo vrnitev svojih mož s fronte. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v začetku meseca poveljstvo vojske pozval k pregledu sistema rekrutiranja.

Odnosi med Rusijo in Kitajsko so najboljši doslej, je danes ob začetku dvodnevnega obiska v Pekingu ocenil ruski premier Mihail Mišustin. Sestal se je s kitajskim kolegom Li Čiangom, ki je prav tako dejal, da so odnosi odlični in dodal, da si bosta državi še naprej prizadevali za stabilnost po svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mihail Mišustin in Li Čiang
Foto: PROFIMEDIA

Kijev skrbi tudi vzdušje v nekaterih državah Zahoda, kjer entuziastična podpora Ukrajini zamira. Podporo, dokler bo to potrebno, sta Ukrajini obljubila britanski zunanji minister David Cameron in njegova francoska kolegica Catherine Colonna. “Prepričan sem, da lahko zagotovimo, da bo Putin izgubil vojno in ključnega pomena je, da jo izgubi,” je dejal Cameron in izpostavil nujnost nadaljnje trdne zahodne podpore Kijevu.

“Najini državi sta od začetka sodelovali, da bi zagotovili, da ruska agresija ne bo nagrajena, da bo neuspešna in da si bo Ukrajina lahko povrnila svobodo, suverenost in ozemeljsko celovitost,” je dejala Colonna. “Na kocki je seveda usoda Ukrajine, pa tudi varnost evropske celine,” je izpostavila.

Poljsko sodišče 14 tujcev obsodilo vohunjenja za Rusijo

Poljsko sodišče je danes 14 državljanov Rusije, Belorusije in Ukrajine spoznalo za krive vohunjenja za Rusijo in načrtovanja sabotaž v državi. Obsodilo jih je na zaporne kazni med 13 mesecev in šest let. Obsojeni so med drugim vohunili za mejnimi prehodi z Ukrajino, glavnimi železniškimi progami, po katerih se v sosednjo državo prenaša orožje in humanitarna pomoč, vojaškimi objekti in infrastrukturo zveze Nato v državi. Prav tako so načrtovali sabotaže in razdeljevali propagandne letake, ki so spodbujali sovraštvo do Ukrajincev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje