Razkril, kako je preživel: pogrešanega pohodnika po 10 dneh našli živega

Svet 25. Jun 202411:11 26 komentarjev
Lukas McClish
Lukas McClish (Foto: @tommurphy8485/X)

Pohodnik, ki je sredi junija za 10 dni izginil v kalifornijskih gorah in po čudežu preživel, je razkril, kako mu je uspelo.

Pred točno dvema tednoma se je v gorah v ameriški zvezni državi Kalifornija izgubil 34-letni pohodnik Lukas McClish. Ker je skrenil s poti, se je triurni sprehod do redkih granitnih skal v naravnem parku Boulder Creek spremenil v večdnevno iskalno akcijo.

Čeprav je McCalish izkušeni pohodnik, ki se poklicno ukvarja z urejanjem krajine v požganih gozdovih, je bil osupel nad tem, kako hitro se je izgubil. Ker pred odhodom nikomur ni povedal, kam gre, so ga njegovi starši pogrešili šele peti dan, 16. junija, ko se ni prikazal na dogovorjenem kosilu. V divjini je skupaj preživel deset dni, 20. junija so ga nato našli živega. Nekaj dni po rešitvi je medijem povedal, kako je preživel.

S seboj ni imel niti majice

“Odšel sem s hlačami, pohodniškimi čevlji in klobukom,” je povedal za televizijo KGO-TV. “S seboj sem imel še svetilko in zložljive škarje. To je vse,” je dodal. S seboj ni imel niti majice, saj je načrtoval samo popoldanski sprehod.

Ko se je izgubil, je preživel tako, da je s čevlji zajemal vodo iz potoka, jedel gozdne jagode in spal na mokrem listju. “Poskrbel sem, da sem vsak dan spil vsaj tri litre vode. Proti koncu sem že nujno potreboval hrano,” je opisoval. V desetih dneh je shujšal za približno 2,5 kilograma. “Res sem si želel burito,” je dodal.

Čez čas mu je začel slediti gorski lev

Prvi dan je preživel precej optimistično. Spodbujal se je s tem, da bo lahko preizkusil svoje sposobnosti preživetja v naravi. A se je že zvečer zapletlo, ko je poskušal zakuriti ogenj, a mokro grmičevje ni in ni zagorelo. Odpravil se je čez kanjon, da bi našel boljše zavetje in potok, a je bil teren zaradi požarov leta 2020 popolnoma spremenjen, zato je popolnoma izgubil orientacijo, intervju povzema Mail Online.

Povedal je tudi, da ga je v nekem trenutku začel zasledovati gorski lev. Kljub temu ga ni preveč skrbelo. “Počutil sem se udobno. Ni me preveč skrbelo. Lev je držal svojo razdaljo, imel sem občutek, da pazi name.”

Zaskrbljenost se je pojavila šele peti dan. “Vedel sem, da moram slediti soncu in da bom tako enkrat prišel do oceana,” je razložil.

Osmi dan je zbolel za podhladitvijo. Nato mu je še spodrsnilo med plezanjem po skalni steni. Takrat so ga med klicanjem na pomoč slišali čuvaji, ki so bili del iskalne akcije. McCalisha je skupaj iskalo okrog 300 ljudi.

Potem ko so ga rešili, je eno noč preživel v bolnišnici, nato pa se je že lahko vrnil domov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje