Hrvaška med prvimi na udaru: je to začetek konca dopustovanja v Sredozemlju?

Potovanja 24. Jun 202409:35 12 komentarjev
Otok Krk
Foto: PROFIMEDIA

Vse kaže, da Sredozemlje še pred koncem tega stoletja ne bo več najbolj priljubljena počitniška destinacija. Zaradi ekstremne vročine bo v tem delu Evrope avgusta namreč vroče kot v Dubaju. Kam se bodo preusmerili turisti?

Grčija je v zadnjih dveh tednih doživela najzgodnejši vročinski val doslej. V delih Katalonije so že med veliko nočjo morali uvesti redukcije vode, zaradi rekordne suše na Siciliji pa so morali leta 2021, ko so izmerili rekordnih 48,8 stopinje Celzija, nekateri nastanitveni objekti zavračati goste zaradi pomanjkanja vode.

Čeprav nekateri trdijo, da je Evropa že od nekdaj doživljala vročinske valove, ti niso bili tako pogosti niti tako ekstremni. Po podatkih Copernicus Climate Change Service smo od leta 2000 zabeležili že 10 najtoplejših let. Lani so bile temperature v Evropi stopinjo nad povprečjem.

Nekdanji vodja nadzora nad podnebjem iz Met Office Peter Scott napoveduje, da bodo temperature v Evropi kmalu presegle mejo 50 stopinj Celzija. Najprej se bo to zgodilo v bližini Sredozemlja, kjer je vpliv vročega zraka iz severne Afrike najmočnejši, je Scott dejal za The Telegraph.

Doktorska študentka in meteorologinja z univerze v Readingu Rosie Mammatt pravi, da bi to poletje lahko prineslo še več rekordnih temperatur. Najbolj ogrožen bo prav jug Evrope.

Plaža na Hrvaškem
Foto: PROFIMEDIA

Stopnja smrtnosti zaradi vročine se je v Evropi povečala za 30 odstotkov. Daljša, vroča in suha poletja povzročajo tudi suše, ki vplivajo na kmetijstvo in pridelavo hrane, škodijo infrastrukturi in uničujejo habitate. Sredozemsko morje se segreva hitreje od svetovnega povprečja, do leta 2100 pa naj bi se dvignilo do enega metra.

Države Mediterana bi to moralo skrbeti. Ta gospodarstva so namreč močno odvisna od turizma, ki na Hrvaškem predstavlja 19,6 odstotka BDP, v Grčiji 18 odstotkov, v Španiji 12 odstotkov in v Italiji 10,5 odstotka.

Alpska letovišča so zaradi majhne količine snega zadnja leta finančno precej trpela, a so se začela osredotočati še na poletni turizem. Začele so nuditi številna pohodniška in kolesarska doživetja, gostje pa se lahko namesto v morju kopajo tudi v bazenih in kopališčih ob jezerih.

Zaradi vseh sprememb lahko pričakujemo tudi podaljšanje sezone. Bolj priljubljena za dopustovanja bosta postala sredina maja in oktober. Nekatera podjetja temu primerno že prilagajajo svoje koledarje.

Radek Nowak iz agencije Interpid Travel je za The Telegraph povedal, da v Španiji in na Portugalskem ne organizirajo več pohodniških izletov v poletnih mesecih, dodali pa so več potovanj zunaj sezone v aprilu in oktobru. Dodali so tudi zimske termine za Grčijo in Hrvaško.

A kot je za N1 lani poleti poudaril dr. Emil Juvan, raziskovalec in izredni profesor s fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem: “Severna Evropa lahko ima nižjo temperaturo, ki bo bolj primerna, ampak če ne bodo oblikovali dobre turistične ponudbe, turist tja pač ne bo šel.”

Kakšna je idealna temperatura na počitnicah?

Turisti, ki obiskujejo visokogorske destinacije v Alpah, pravijo, da je idealna poletna temperatura med 21 in 25 stopinjami Celzija. Temperature pod 15 in nad 30 stopinj Celzija so zanje nesprejemljive. Ob morju so turisti pripravljeni tolerirati višje temperature. Vendar se takšne preference med turisti razlikujejo. Tako so starejši bolj občutljivi na vročino, športno aktivni turisti bolj tolerirajo nizke temperature, družine z otroki pa imajo raje višje temperature.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje