Rekordni sunki vetra v Angliji, letala z obilico težav pri pristajanju

Svet 18. Feb 202219:46 > 20:06

Nevihta Eunice je danes z rekordno močnimi sunki vetra zajela Veliko Britanijo, kjer so se bili milijoni ljudje prisiljeni zateči na varno. Zaradi nevihte je prekinjen letalski, železniški in trajektni promet po vsej zahodni Evropi.

Londonske ulice, kjer se življenje počasi vrača na raven pred pandemijo covida-19, so bile danes opustele. Za britansko prestolnico so prvič v zgodovini izdali rdeče vremensko opozorilo, kar pomeni, da so ogrožena življenja meščanov. Enaka stopnja opozorila je veljala tudi v južni Angliji in južnem Walesu, kjer so bile zaprte šole in ohromljen promet. Predstavnik britanske agencije za okolje Roy Stokes je opazovalce vremena in amaterske fotografe posvaril, naj se ne odpravljajo na južno obalo Velike Britanije v iskanju dramatičnih posnetkov, in to dejanje označil za verjetno najbolj neumno stvar, ki bi jo lahko storili.

Zaradi nevihte Eunice je brez elektrike ostalo 80.000 gospodinjstev in podjetij na Irskem ter več kot 5000 v Cornwallu in Devonu v jugozahodni Angliji. Meteorološki urad je opozoril, da lahko veter na jugu Velike Britanije odnese strehe ter ruva drevesa in daljnovode. Britanske oblasti so prav tako poročale o obsežnih zamudah ter odpovedih avtobusov in trajektov, za promet pa so bili zaprti tudi visoki mostovi.

Na otoku Wight pri južni Angliji so izmerili sunek vetra s hitrostjo 196 kilometrov na uro, kar je največja zabeležena hitrost vetra v Angliji, je sporočil meteorološki urad. Iz Irske poročajo o prvi smrtni žrtvi. 60-letnega moškega na območju Ballythomasa na jugovzhodu te otoške države je ubilo padajoče drevo.

Trajekte čez Rokavski preliv odpovedali

Visoki valovi so udarjali ob bretonsko obalo na severozahodu Francije. Na severu Nemčije so zaradi silovitega vetra postopoma ustavljali vlake, vremenska opozorila pa so izdali tudi v Belgiji, na Danskem in Švedskem. Trajekte čez Rokavski preliv, eno najprometnejših ladijskih poti na svetu, so odpovedali, prav tako letalske polete z letališč severne Evrope.

Strokovnjaki trdijo, da pogostosti in intenzivnosti neurij ni mogoče povezati zgolj s podnebnimi spremembami. “Zelo malo je dokazov, da se je veter v teh zimskih nevihtah zaradi podnebnih sprememb okrepil,” je dejal profesor klimatologije na univerzi v Readingu, Richard Allan. Ob tem je opozoril, da bodo zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, podobnih neviht deležni tudi v toplejšem delu sveta.

Nevihta Eunice Nevihta Eunice
Peter Nicholls/REUTERS
Nevihta Eunice Nevihta Eunice
Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Nevihta Eunice Nevihta Eunice
Pascal Rossignol/REUTERS
Nevihta Eunice Nevihta Eunice
Yves Herman/REUTERS
Nevihta Eunice Nevihta Eunice
Pascal Rossignol/REUTERS
Nevihta Eunice Nevihta Eunice
May James/REUTERS