Rusija grozi EU s povračilnimi ukrepi zaradi blokade Kaliningrada

Svet 22. Jun 202219:33 3 komentarji
Gleb Garanich/REUTERS

Rusija je Evropski uniji zagrozila s "praktičnimi" povračilnimi ukrepi na omejitve tranzita, ki jih je Litva uvedla za rusko eksklavo Kaliningrad. Evropska unija pa pravi, da litovskih omejitev ni možno opredeliti za blokado. Nemški kancler Olaf Scholz je med tem pozval k "Marshallovemu načrtu" za pomoč Ukrajini pri povojni obnovi in dodal, da bo ta obnova naloga več generacij. Na fronti poskušajo ruske sile v celoti zavzeti Severodoneck in v okoliških krajih blokirajo ukrajinske enote. Obkolitev ukrajinskim silam grozi tudi južno od mesta Lisičansk. Zdravniki brez meja pa so opozorili na šokantno trpljenje civilistov v vojni v Ukrajini zaradi neselektivnega nasilja in stalnih napadov nanje.

Ruske oblasti so Evropski uniji zagrozile s “praktičnimi” povračilnimi ukrepi na omejitve tranzita, ki jih je Litva uvedla za rusko eksklavo Kaliningrad ob Baltskem morju. V odzivu na napoved povračilnih ukrepov so nemške oblasti obsodile grožnje iz Rusije in Moskvo posvarile, naj ne sprejme ukrepov, ki bi kršili mednarodno pravo.

Če ukrepi ne bodo kmalu odpravljeni, lahko EU pričakuje odziv, ki ne bo diplomatski, ampak praktičen, je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem opozoril, da je litovska prepoved železniškega prevoza blaga, za katerega veljajo sankcije EU, iz celinske Rusije v Kaliningrad v nasprotju s sporazumom o partnerstvu iz leta 1994, ki zagotavlja prost tranzit blaga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Potrdil je, da Rusija pripravlja povračilne ukrepe, a pri tem ni navedel podrobnosti.

Nemčija odločno obsoja grožnje iz Rusije, je na redni novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit in Rusijo pozval, naj ne sprejme ukrepov, ki bi kršili mednarodno pravo.

Glavni tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer je v nizu tvitov poudaril, da omejitev, ki jih Litva izvaja pri prevozu sankcioniranega ruskega blaga, ni možno opredeliti za blokado. “Litva izvaja ukrepe EU, ki jih je Svet EU v zadnjih mesecih soglasno uvedel proti Rusiji,” je zapisal in dodal, da oskrba Kaliningrada z osnovnim blagom ostaja neovirana. To, da so se ruske obsodbe omejitev tranzita pojavile v tem času, je pripisal temu, da so ravno zdaj v veljavo stopile nove sankcije EU proti izvozu ruskega blaga, ki se nanašajo na jeklene izdelke in gradbeni material. Da se Moskva sankcijam ne bi izognila, Litva izvaja dodatne preglede cestnega in železniškega tranzita prek ozemlja EU, je še dodal.

Scholz: Za obnovo Ukrajine bo potreben Marshallov načrt

Nemški kancler Olaf Scholz je v nemškem parlamentu pred tremi vrhovi voditeljev EU, G7 in Nata pozval k “Marshallovemu načrtu” za pomoč Ukrajini pri povojni obnovi in dodal, da bo ta obnova naloga več generacij, zanjo pa se morajo angažirati finančne institucije, države donatorke in mednarodne organizacije. “Tako kot od vojne opustošena Evropa v preteklosti tudi Ukrajina potrebuje Marshallov načrt (…), za obnovo pa bomo potrebovali še več milijard evrov in dolarjev, kar bo trajalo več let,” je rekel Scholz.

Olaf Scholz
Christian Mang/REUTERS

Voditelji EU se bodo ta teden sestali v Bruslju in razpravljali o odzivu na rusko vojno v Ukrajini. Scholz je zagotovil, da si bo prizadeval za soglasno odločitev 27 voditeljev EU o dodelitvi statusa kandidatke Ukrajini in dodal, da je to evropski odgovor na spreminjajoče se čase. V naslednjih dneh pa se bodo sestali tudi voditelji skupine držav G7, Scholz pa je na sestanek povabil tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, saj želi z njim začeti razpravo o pomoči za obnovo države. Dan kasneje se bodo v Madridu sestali voditelji držav zveze Nato.

V eksplozijah in obstreljevanjih ranjeni tudi otroci in starejši

Zdravniki brez meja (MSF) so opozorili na šokantno trpljenje civilistov v vojni v Ukrajini zaradi neselektivnega nasilja in stalnih napadov nanje. Med 31. marcem in 6. junijem je ta mednarodna humanitarna nevladna organizacija z vlaki evakuirala 653 pacientov iz vojnih območij na vzhodu Ukrajine v bolnišnice v varnejših regijah.

Koordinator Zdravnikov brez meja za nujne zadeve Christopher Stokes je izpostavil, da “rane bolnikov in njihove zgodbe kažejo na nedvomno šokantno raven trpljenja v nasilju brez meja, ki je v tej vojni povzročeno civilistom”. Mnogi so bili ranjeni med vojaškimi napadi na stanovanjska območja. Več kot 40 odstotkov ranjencev na vlaku so bili starejši ljudje in otroci, ki so utrpeli poškodbe zaradi eksplozij, šrapnelov in strelnih ran. Več kot deset odstotkov pacientov je izgubilo vsaj en ud. Med njimi ima najmlajši samo šest let, so dodali.

 Hrvaška je ob začetku vojne v Ukrajini sporočila, da lahko sprejme do 20.000 ukrajinskih beguncev. V ponedeljek je to številko presegla in do danes jih je v državo prišlo skupno 20.068, kažejo podatki državne spletne platforme Hrvatska za Ukrajinu. Novih beguncev sicer ne nameravajo zavračati.

Ukrajinski vojski v Severodonecku grozi blokada

Ruske sile skušajo v celoti zavzeti Severodoneck in v okoliških krajih blokirajo ukrajinske enote, so danes sporočili iz ukrajinskega generalštaba. Obkolitev ukrajinskim silam grozi tudi južno od mesta Lisičansk, medtem ko zunaj dosega ruskih kopenskih sil zaenkrat ostajata mesti Slovjansk in Kramatorsk.

“Tam zunaj je pravi pekel,” je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal guverner regije Lugansk Sergej Gajdaj, pri čemer je govoril o Severodonecku, ki je že več tednov pod hudim obstreljevanjem. “Naši fantje držijo svoje položaje in jih bodo držali tako dolgo, kot bo potrebno,” je še dodal. Evakuacija civilistov, ki so zatočišče poiskali v lokalni tovarni Azot, za zdaj še vedno ostaja nemogoča.

Ruska stran od 25. marca ni objavila skupnega števila žrtev vojne v Ukrajini. Britansko obrambno ministrstvo sicer ocenjuje, da se Rusija najverjetneje pripravlja na napotitev velikega števila rezervistov v Donbas. Je pa samooklicana Ljudska republika Doneck objavila, da je do 16. junija umrlo 2.128 njenih vojakov, 8.897 jih je bilo ranjenih. Po oceni britanskih obveščevalcev gre za 55 odstotkov vseh sil Ljudske republike Doneck. Podatek poudarja izjemno izčrpanost ruskih in proruskih sil v Donbasu, je na Twitterju zapisalo ministrstvo. Razporejanje rezervnih enot na fronto povečuje možnost kritičnega izida vojne, so dodali.

Severodoneck
Oleksandr Ratushniak/REUITERS

Dve brezpilotni letali sta danes napadli rusko naftno rafinerijo Novošahtinsk v rostovski regiji v južni Rusiji, so danes sporočili iz rafinerije. Žrtev ni bilo, guverner regije Rostov Vasilij Golubev pa je napad označil za terorističnega. Rafinerija Novošahtinsk se nahaja v ruski regiji Rostov, le nekaj kilometrov od meje z ukrajinsko separatistično regijo Lugansk.

Rusija in Turčija na pogovorih o obnovi dobave žita iz Ukrajine

Na današnjem srečanju turških in ruskih generalov v Moskvi je bil dosežen dogovor, da bodo v prihodnjih tednih potekala pogajanja med Turčijo, Rusijo, Ukrajino in ZN za obnovitev dobave žita po Črnem morju, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Hkrati so turške oblasti sporočile, da je srečanje generalov že prineslo prve konkretne rezultate in dodale, da je le nekaj ur po koncu turška ladja Azov Concord kot prva tuja ladja s tovorom zapustila ukrajinsko pristanišče Mariupol, ki je trenutno pod nazorom ruskih sil. Pri tem pa niso navedli, ali ladja dejansko prevaža ukrajinsko žito.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje