MZZ obžaluje, da je Rusija Slovenijo uvrstila na seznam neprijateljskih držav

Slovenija 22. Jul 202211:25 > 17:45 9 komentarjev
Moskva, Kremelj
PROFIMEDIA

Dan po tem, ko je Svet Evropske unije dosegel dogovor o novem paketu sankcij zoper Rusijo, ki vključuje tudi embargo na uvoz zlata, se je Slovenija znašla med državami, ki jih je Rusija uvrstila na seznam tistih, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v tujini.

Ruska vlada je razširila seznam držav, ki sprejemajo neprijateljske ukrepe zoper ruske diplomatske in konzularne misije na tujem – na seznam, ki predvideva povračilne ukrepe, je uvrstila tudi Slovenijo, poleg nje pa še Grčijo, Dansko, Hrvaško in Slovaško, navajata ruski tiskovni agenciji Tass in RIA Novosti.

Uvrstitev na seznam v praksi pomeni omejitve števila zaposlenih na veleposlaništvih oziroma konzulatih v Rusiji. Misiji Slovenije in Hrvaške ne bosta več smeli zaposlovati lokalnih sodelavcev, za Grčijo bo število lokalnih sodelavcev omejeno na 34, za Dansko na 20, za Slovaško pa na 16. “Uvrstitev na seznam neprijaznih držav seveda pomeni znižanje ravni stikov. To je stvar vlade; vlada je tista, ki sprejme takšno odločitev. In je preprosto povezana z neprijaznimi dejanji teh držav,” je odločitev Moskve pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer ni izključil možnosti, da bi se države na seznamu lahko soočile tudi z drugimi posledicami.

Seznam držav, ki ravnajo neprijateljsko, predvideva predsedniški odlok z dne 23. aprila 2021. Pred tem so bile nanj maja lani že uvrščene ZDA in Češka. Seznam držav, kot so sporočili iz Moskve, še ni dokončen.

Iz ministrstva za zunanje zadeve so nam sporočili, da obžalujejo odločitev ruske vlade, da Slovenijo ponovno uvrsti na seznam neprijateljskih držav, ki prepoveduje zaposlovanje lokalnega osebja na diplomatskih predstavništvih. Kot so dodali, je Rusija to prvič storila marca 2022. “Ta odločitev nima vpliva na zastopanost diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja na veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi, kamor so trenutno poleg veleposlanika napoteni trije uslužbenci,” so še sporočili.

Ruska vlada je, tako RIA Novosti, marca letos sprejela seznam tujih držav in ozemelj, ki v odnosu do Rusije ravnajo neprijateljsko. Ta seznam ima 48 točk: poleg vseh držav Evropske unije so nanj uvrščene še Avstralija, Albanija, Andora, Združeno kraljestvo, Islandija, Kanada, Liechtenstein, Mikronezija, Monako, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Severna Makedonija, Singapur, ZDA, Tajvan, Ukrajina, Črna gora, Švica in Japonska.

Spomnimo, Rusija je že maja Sloveniji naložila, naj zmanjša število diplomatov na veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe, pri čemer je Moskva sporočila, da je njena odločitev odgovor na “neprijazne ukrepe, ki jih je sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in poslabšanjem pogojev njegovega delovanja”. Slovenija je pred tem, v začetku aprila zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem (+ ena).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje