Iz države mora 33 zaposlenih na ruskem veleposlaništvu. MZZ: Ne gre za izgon

Svet 05. Apr 202215:55 > 18:35 3 komentarji
Rusko veleposlaništvo
Foto: N1

Z ruskega veleposlaništva v Ljubljani in iz Slovenije bo moralo oditi 33 ljudi. Slovenija namreč krči število osebja na ruskem veleposlaništvu. Čeprav na zunanjem ministrstvu trdijo, da ne gre za izgon diplomatov, bo ukrep dosegel podoben učinek. Odločitev je ministrstvo sporočilo ruskemu veleposlaniku Timurju Ejvazovu, ki ga je v luči pobojev ukrajinskih civilistov vnovič poklicalo na zagovor.

Ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova so na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) obvestili, da Slovenija zmanjšuje število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja na ruskem veleposlaništvu, in sicer z 41 na osem ljudi. Rusko veleposlaništvo v Ljubljani in Slovenijo bo tako moralo zapustiti 33 ljudi, vendar, kot poudarjajo na zunanjem ministrstvu, ne gre za izgon diplomatov.

Kot so pojasnili, gre namreč za ukrep po 11. in ne 9. členu omenjene dunajske konvencije, ki govori o možnosti, da država člana tujega diplomatskega osebja razglasi za persono non grata (nezaželjeno osebo).

11. člen po drugi strani daje državi sprejemnici možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva. V tem smislu se je Slovenija odločila, da število članov diplomatske misije Rusije uskladi s številom članov diplomatske misije Slovenije v Moskvi.

Veleposlanika Ejvazova je zunanje ministrstvo sicer ponovno poklicalo na zagovor. Od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini je to storilo že vsaj trikrat.

Kot so zapisali na MZZ, so veleposlaniku Ejvazovu izrazili “najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih, ki jih je po osvoboditvi izpod okupacije ruskih agresorskih sil razkrila primerjava objavljenih satelitskih in drugih posnetkov”.

Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine, so izpostavili. Kasneje je ministrstvo za zunanje zadeve sporočilo, da je na posvet poklicalo tudi slovenskega veleposlanika v Ruski federaciji Branka Rakovca.

Ruske diplomate izganja tudi EU

Evropska unija je skupino ruskih diplomatov, ki sodelujejo z njenimi institucijami, razglasila za nezaželene oz. “persono non grata” in tako sprožila postopek za njihov izgon iz Belgije. Odločitev prihaja v luči množičnega izgona ruskih diplomatov s strani držav članic EU, ki so samo v zadnjih dveh dneh izgnale okoli 150 ruskih diplomatov.

“Odločil sem se, da več uradnikov stalnega ruskega predstavništva pri EU označim za “persone non grata”, ker se ukvarjajo z dejavnostmi, ki so v nasprotju z njihovim diplomatskim statusom,” je visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Josep Borrell.

Članice EU so samo v zadnjih dveh dneh izgnale okoli 150 ruskih diplomatov, od začetka invazije pa je ta ukrep doletel že skupno 260 diplomatov. Izgone so ponedeljek najavile Litva, Nemčija in Francija, danes pa so se jim pridružile še Latvija, Italija, Španija in Danska.

Nemčija se je odločila izgnati 40 ruskih diplomatov, Francija jih je zaradi njihovega delovanja proti francoskim varnostnim interesom izgnala 35. Litva se je odločila izgnati ruskega veleposlanika.

V Italiji je bilo izgnanih 30 ruskih diplomatov, Španija jih je izgnala približno 25. Podobno potezo je napovedala tudi Danska, ki je izgnala 15 ruskih diplomatov, obtoženih vohunjenja na njenem ozemlju.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je bil množični izgon ruskih diplomatov “kratkovidna poteza”.

“Oženje možnosti za diplomatsko komunikacijo v tako težavnem kriznem okolju, kakršnega še ni bilo, je kratkovidna poteza, ki bo še dodatno otežila našo komunikacijo, ki je nujna za iskanje rešitve,” je dejal in dodal, da bo izgon diplomatov neizogibno vodil v povračilne ukrepe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje