Rusija stopnjuje pritisk na vzhodu, ukrajinske enote že zapustile Soledar

Svet 25. Jan 202321:44 0 komentarjev
Soledar
Soledar (Vir: Oleksandr Ratushniak/REUTERS)

Ruske sile na vzhodu Ukrajine krepijo pritisk v boju za Bahmut v regiji Doneck, po poročanju ukrajinskega obrambnega ministrstva imajo Rusi na tem območju tako več vojakov kot boljšo oborožitev. Iz mesta Soledar v isti regiji so se bile ukrajinske sile danes sicer primorane umakniti. Volodimir Zelenski medtem zaostruje kazni za dezerterstvo in neposlušnost vojakov.

Ukrajina je danes sporočila, da Rusija krepi pritisk v boju za Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Kot so dodali, je na ruski strani več vojakov kot na ukrajinski, poleg tega so bolje oboroženi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sovražnik krepi pritisk v sektorjih Bahmut in Vugledar,” je dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Dodala je, da so ruske sile v Donbasu v premoči po številu in oborožitvi, kot prednosti ukrajinske strani pa je izpostavila profesionalno vojaško poveljstvo in pogum vojakov.

Povedala je še, da ruske sile skušajo prebiti ukrajinsko obrambo. Pri tem so že utrpele precejšnje izgube, a se ne predajo.

Ukrajinska vojska je pred tem danes sporočila, da so se njene enote umaknile iz mesta Soledar v regiji Doneck, ki so ga ruske sile po lastnih navedbah zavzele v začetku meseca.

Preberite še: Pomembna zmaga na vzhodu Ukrajine, ki jo Rusija še kako potrebuje

Popolno zavzetje vzhodne ukrajinske regije Doneck, ki jo od leta 2014 delno nadzorujejo separatisti, ki jih podpira Moskva, je po poročanju AFP eden od vojaških ciljev Rusije v Ukrajini.

Soledar
Soledar (Vir: Oleksandr Ratushniak/REUETRS)

Ukrajina zaostrila kazni za neposlušnost vojakov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal zakon, ki zaostruje kazni za dezerterstvo in neposlušnost vojakov. Predvideva tudi strožje kazni za prekrške, kot so grožnje poveljnikom, beg z bojišča ali uživanje alkohola v vojski. Zakon kritizirajo borci za človekove pravice, ki so predsednika pred podpisom pozvali, naj tega ne stori.

“Namesto da bi se zahvalili vojakom, ki skoraj leto dni zadržujejo rusko invazijo v polnem obsegu in uspešno izvajajo operacije za osvoboditev ozemlja, dobimo zaporno kazen za najmanjše nestrinjanje ali pripombo poveljnikom,” piše v peticiji proti zakonu. Ta je bila na spletni strani ukrajinskega predsedstva objavljena decembra, podpisalo pa jo je več kot 35.000 ljudi.

Nov zakon med drugim prepoveduje sodiščem, da bi vojakom, ki so bili spoznani za krive, izreklo nižje ali pogojne kazni. Pripadnikom ukrajinskih oboroženih sil tako za dezerterstvo grozi do 12 let zapora, za neposlušnost ali zavrnitev boja do deset, za grožnje nadrejenemu pa do sedem let zapora. Zakon je decembra sprejel ukrajinski parlament, borci za človekove pravice pa so predsednika Zelenskega nato pozvali, naj ga ne podpiše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V bran zakonu je stopil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, ki je dejal, da njegovo stališče odraža stališče “poveljnikov skupin in vojaških enot, ki so zahtevali sistematično rešitev teh vprašanj”. Dodal je, da v času vojne potrebujejo hitre in učinkovite rešitve. “Vojska temelji na disciplini, če vrzeli v zakonodaji ne zagotavljajo, da se takšna disciplina spoštuje, to vodi k povečanju izgub,” je na Telegramu še zapisal Zalužni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!