Pomembna zmaga na vzhodu Ukrajine, ki jo Rusija še kako potrebuje

Svet 11. Jan 202320:13 9 komentarjev
Soledar
PROFIMEDIA

V vojni v Ukrajini je te dni v ospredju bitka za mesto Soledar, ki leži v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine in ki je, kot vse kaže, tik pred tem, da ga osvojijo ruske sile. Zakaj je osvojitev Soledarja, ki leži nedaleč stran od še enega strateško ključnega mesta, Bahmut, tako zelo pomembna za Rusijo?

Frontna črta, ki ločuje ukrajinske in ruske sile, je dolga 1.300 kilometrov, v ospredju pa so trenutno boji v Donecku na vzhodu, kjer se Rusi in Ukrajinci intenzivno borijo za nadzor nad strateško pomembnima in dobro utrjenima mestoma Soledar in Bahmut. Poleg ruskih vojakov se tam borijo tudi plačanci zloglasne skupine Wagner, katere vodja si za vojaško zmago, tako CNN, prizadeva podobno močno kot ruski vojaški vrh.

Osvojitev Soledarja, ki jo je navkljub bojem v središču mesta prvi mož Wagnerjevih plačancev Jevgenij Prigožin razglasil v torek zvečer, bi po daljšem obdobju pomenila prvo večjo rusko zmago v Ukrajini. Ruske sile so se bile lani, spomnimo, primorane umakniti z okolice Kijeva, pa tudi iz območij harkovske regije in mesta Herson, ki je glavno mesto istoimenske regije na jugu Ukrajine. Porazi so odmevali v Ukrajini in zahodnih medijih, izzvali pa so tudi kritike ruskih vojaških blogerjev.

Na prvem mestu bi osvojitev Soledarja ruski vojski in – predvsem – Wagnerjevim plačancem omogočila, da se osredotočijo na zavzetje Bahmuta. Bitka za to (večje in pred vojno številčnejše) mesto namreč poteka že več mesecev, od poletja, Rusi pa doslej niso bili uspešni pri preboju dobro utrjenih ukrajinskih položajev. Kot je razvidno iz satelitskih posnetkov, je na območju na kilometre jarkov, od koder ukrajinska stran brani svoje položaje.

Preberite še: Ruskim silam v Ukrajini bo odslej poveljeval Gerasimov

Jarki, Bahmut
Jarki na območju Bahmuta (Maxar Technologies/REUTERS)

Osvojitev Soledarja bi ruskim silam, ki zdaj proti Bahmutu prodirajo z vzhoda, tako omogočila, da bi Bahmut napadli še s severne strani (Soledar leži okoli 15 kilometrov severovzhodno od Bahmuta). V primeru, da Rusi zasedejo še Kliščivko južno od Bahmuta, bi Ukrajince spravili v tako imenovani “kotel”, od koder bi se bili najverjetneje primorani umakniti.

Padec Soledarja in Krasne Hore, naselja zahodno do Soledarja, ruskim silam prav tako odpira možnost napredovanja do dveh večjih mest v regiji Doneck: Slovjanska in Kramatorska, ki ležita na severu doneške regije.

Zasedba Soledarja obenem omogoča tudi začetek priprav na prodor proti še enemu doneškemu mestu, in sicer Siversku, ki leži vzhodno od Slovjanska in Kramatorska.

Lani jeseni si je Rusija enostransko priključila območja štirih regij na vzhodu in jugu Ukrajine: Donecka, Luganska, Zaporožja in Hersona.

Bahmut
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Osvojitev Soledarja pa za Ruse ni pomembna le zaradi strateške lege mesta, temveč je, poroča CNN, ključna tudi za snovalce ruske vojne propagande. Nenazadnje jo potrebuje tudi sam Prigožin, ki je v preteklosti pogosto kritiziral rusko ministrstvo za obrambo oziroma vodenje “posebne vojaške operacije”, kot vojno v Ukrajini še vedno imenujejo v Moskvi.

Strateška lega, vojna propaganda in – rudniki

Ob ključnih, morda celo prelomnih bitkah za Soledar (in Bahmut) pa analitiki pogosto izpostavljajo tudi rudnike soli, ki se razprostirajo na območju in s katerimi po navedbah CNN upravlja ukrajinsko državno podjetje Artemsil, največji proizvajalec soli v Evropi. Potem ko je Bela hiša minuli teden Prigožina obtožila, da ga zanima potencialna dobičkonosnost rudnikov, je vodja plačancev, kot smo že pisali, ta konec tedna sporočil, da so zanj zanimivi predvsem “podzemna mesta” oziroma kilometri rovov, v katerih da se lahko premikajo tako ljudje kot tudi bojna vozila pehote.

Vojak v Soledarju
Vojak v Soledarju (PROFIMEDIA)

Izkoriščanje naravnih bogastev Soledarja in Bahmuta najverjetneje res ni v ospredju oziroma prioriteta. Pogoj za produkcijo soli, ki so jo po začetku ruske invazije februarja lani ustavili, bi bile namreč “visoke investicije in bolj mirne okoliščine”, še navaja omenjeni ameriški medij.

Bitka, ki še ni zaključena

Navkljub zelo optimističnim sporočilom vodje ruskih plačancev pa bitka za Soledar, kot vse kaže, še ni povsem zaključena. Tako trdijo Ukrajinci – Sergij Čerevati, tiskovni predstavnik sil, ki se borijo na vzhodu, je za CNN povedal, da “bitke še potekajo” in da so “razmere pod nadzorom” –, vojaške zmage pa za zdaj še niso potrdili niti v Moskvi. Iz Kremlja so sporočili, da z razglasitvijo zmage ne gre hiteti. “Ne hitimo. Počakajmo na uradne objave,” je po navedbah STA dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Soledar
Ukrajinski v Soledarju (Press Service of the Ukrainian Ground Forces/via REUTERS)

Da “sovražnika še niso zlomili”, je sporočil tudi kritik ruskega ministrstva za obrambo, proruski politik iz Donecka in bloger Igor Girkin. Dodal je, da “boji za mesto še niso končani, napasti bo namreč treba še zahodne predele in predmestje”. Po njegovem bo sicer “zavzetje centra in večine Soledarja s strani Wagnerjevih enot neizpodbiten taktični uspeh”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje