V Rusiji zavračajo preiskavo: “Ne bomo sprejeli takšnih zahtev”

Svet 20. Feb 202414:09 2 komentarja
Slika Alekseja Navalnega pred rusko ambasado v Haagu
Slika Alekseja Navalnega pred rusko ambasado v Haagu (Foto: PROFIMEDIA)

Po svetu še vedno odmeva smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Kremelj je danes zavrnil možnost uvedbe mednarodne preiskave okoliščin smrti, k čemur je pozvala Evropska unija. Moskva namreč to razume kot vmešavanje v notranje zadeve.

“Ne bomo sprejeli takšnih zahtev,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kot je pojasnil, to razumejo kot vmešavanje v notranje zadeve.

Peskov je zavrnil kot neutemeljene tudi obtožbe vdove oporečnika Julije Navalne, da je njenega moža ubil ruski predsednik Vladimir Putin.

Navalna je v ponedeljek objavila posnetek, v katerem dejala, da je Putin ubil njenega moža, ob tem je napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo. Srečala se je tudi z zunanjimi ministri članic Evropske unije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po srečanju z Navalno sporočil, da bosta Putin in njegov režim odgovarjala za smrt Alekseja Navalnega. Zvrstili so se tudi pozivi k mednarodni preiskavi.

Tiskovna predstavnica Navalnega je sicer izrazila dvom, da bo Rusija v bližnji prihodnosti družini predala truplo Navalnega. Peskov je v ponedeljek dejal, da preiskava smrti še poteka.

Aleksej Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje