Julija Navalna je Putinova nova nočna mora

Svet 19. Feb 202420:56 42 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Dobre tri dni po smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je v ruskem zaporu umrl v sumljivih okoliščinah, so vse oči uprte v vdovo Julijo Navalno. Ta je z današnjim videonagovorom in obiskom zunanjih ministrov članic EU tudi uradno vstopila v sfero javnega. A kdo sploh je Navalna in zakaj je z moževo smrtjo postala nova nočna mora ruskega predsednika Vladimirja Putina?

V svetu odmeva smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Ta je v petek umrl v sumljivih okoliščinah v enem najstrožje varovanih zaporov na severu Rusije. O njegovi smrti ostaja veliko neznank.

Še vedno denimo ni znano, kdaj bodo truplo pokojnika izročili družini, pa tudi, kaj je bil dejanski vzrok smrti. Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je danes sporočila, da ruski preiskovalci trupla družini ne bodo izročili še vsaj dva tedna, saj želijo “prikriti sledi umora”.

Smrt Navalnega je povezala Zahod pri njegovi neomajni podpori, pa tudi pri podpori njegove žene, ob tem pa ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu naložila novo breme. Putin je Navalnega namreč dolgo časa zatiral. Njegova ekipa je Kremelj leta 2020 denimo obtožila, da ga je zastrupila, ko je ta na letu iz Sibirije v Moskvo hudo zbolel. V komi so ga tedaj prepeljali v Berlin. In čeprav je Kremelj obtožbe zanikal, so nemški zdravniki potrdili, da je bil Navalni zastrupljen z novičokom, strupom iz časa Sovjetske zveze.

Kljub temu se je Navalni kasneje vrnil v Rusijo, kjer so ga leta 2021 aretirali in ga obsodili na 19-letno zaporno kazen. Če je Putin mislil, da je s tem utišal rusko opozicijo, se je verjetno zmotil. V dneh po smrti Navalnega je v prvi plan namreč stopila vdova Julija Navalna. A kdo sploh je Navalna?

Aleksej in Julija Navalna (Foto: PROFIMEDIA)

Leta v senci svojega moža, zdaj se je odločila za vstop v prvi plan

Julija Navalna se je leta izogibala javnosti in je le redko spregovorila za medije. Kot poroča britanski Guardian, je namesto tega stala ob strani svojemu možu, ga odpeljala iz države, ko so ga zastrupili, in se z njim kasneje vrnila v rusko prestolnico. Kje Navalna živi danes, ni znano, naj pa bi bila po poročanju Guardiana nekje v tujini. Njen glavni cilj je namreč zaščita njunih dveh otrok. Če bi se vrnila v Rusijo, bi jo najverjetneje preganjali.

Par se je spoznal kmalu po tem, ko je Navalna diplomirala na Ekonomski fakulteti Plehanov, kjer je študirala mednarodne odnose. Sprva je delala na banki, po rojstvu prve hčerke je tastu in tašči pomagala pri prodaji pohištva, po rojstvu sina pa se je posvetila skrbi za družino. Kot piše CNN, je v javni prostor začela postopno vstopati že, ko so njenega moža priprli.

Po njegovi smrti je prejela veliko sporočil podpore, saj jo mnogi vidijo kot njegovo naravno naslednico. S tem je Julija Navalna tudi uradno vstopila v prvi plan. V danes objavljenem videoposnetku, v katerem Putina neposredno obtožuje umora, njen način govora spominja na možev način govora. Ruse ob tem poziva, naj se ne predajo in naj nadaljujejo skupen politični boj.

BBC ocenjuje, da gre za premišljen in dramatičen korak v središče politične pozornosti, ki ga je pred tem zasedal njen mož. Tako za začetek kot konec govora je uporabila besede, ki jih je uporabljal njen mož: “Zdravo” in “Ne bojim se. Ne bojte se.”

S tem je 47-letnica še dodatno podkrepila povedano, da želi nadaljevati moževo delo, saj si želi svobodne Rusije.

Ne samo videonagovor, sprejel jo je tudi evropski politični vrh

Da z vstopom v sfero javnega misli resno, je nakazoval že petkov obisk Münchenske varnostne konference – na dan smrti njenega moža. Tam jo je sprejela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prav tako se je danes pridružila zunanjim ministrom članic EU na zasedanju v Bruslju, kjer se je med drugim sestala z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Ob vseh omenjenih še odprtih vprašanjih o smrti njenega moža, pa je Navalna danes zatrdila, da ve razlog, zakaj je bil Navalni umorjen. Potrdila je, da ga bo javnosti predstavila v kratkem – in s tem še dodatno vzbudila napetost.

Foto: Yves Herman/REUTERS
Foto: Yves Herman/REUTERS
Foto: Yves Herman/REUTERS
Foto: Yves Herman/REUTERS
Foto: Yves Herman/REUTERS
Foto: Yves Herman/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje