Ruskemu oligarhu ni uspelo skriti največje superjahte na svetu

Svet 14. Apr 202220:47 > 21:01 5 komentarjev

Nemški organi so po večtedenski preiskavi odkrili pravo lastništvo največje jahte na svetu.

Nemški organi so zasegli superjahto Dilbar ruskega milijarderja Ališerja Usmanova, potem ko so ugotovili, da je bila v lasti njegove sestre Gulbakhor Ismailova, ki je prav tako na “črnem” seznamu zahodnih držav zaradi vojne v Ukrajini. 156-metrsko plovilo so v severnonemškem pristaniškem mestu obnavljali. Po podatkih ameriškega finančnega ministrstva je vredno do 750 milijonov ameriških dolarjev (693 milijonov evrov), med drugim se ponaša s 25-metrskim bazenom in dvema helikopterskima ploščadma. Plovilo je sicer plulo pod zastavo Kajmanskih otokov in je registrirano na Malti – obe davčni oazi sta priljubljeni pri svetovnih ultrabogataših za prikrivanje svojega premoženja.

Jahta “Dilbar” je poimenovana po materi Usmanova, enega najbogatejših Rusov.

Nemški zvezni kriminalistični urad (BKA) je v sredo sporočil, da so lastniki lastništvo superjahte poskušali prikriti na vse možne načine, a so po večtedenskih obsežnih preiskavah vendarle ugotovili, da je lastnica jahte Usmanova sestra Ismailova. “Za luksuzno jahto Dilbar zato velja zakon o sankcijah in jo je bilo mogoče zakonito zaseči v Hamburgu,” je na Twitterju zapisal BKA. Plovilo je sicer prejšnji mesec pregledala policija, vendar so nemške oblasti takrat zanikale, da so jahto zasegle.

Jeklarski magnat Ališer Usmanov je tesen Putinov zaveznik in ima pomembne deleže v angleških nogometnih klubih Arsenal in Everton. Usmanova je EU sankcionirala v začetku marca, nato so sledile še omejitve v Združenem kraljestvu in ZDA. Sankcije pa veljajo tudi za Ismailovo in drugo Usmanovo sestro, Saodat Narzievo. Vlada Združenega kraljestva je sporočila, da je Usmanov “posredno prenesel premoženje na Ismailovo, vključno s tem, da je njegova sestra ostala edina dejanska lastnica jahte Dilbar”. Po mnenju EU je “na svojo sestro Narzievo prenesel precejšnje premoženje. Prav tako naj bi imela 27 švicarskih bančnih računov z več sto milijoni dolarjev, ki jih je mogoče povezati z njenim bratom.”

Dilbar je največja motorna jahta na svetu, na njej običajno pluje 96 članov posadke, v 12 suitah pa je prostora za 24 potnikov. Zasnoval jo je britanski strokovnjak za superjahte Andrew Winch,

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje