Nemci in Francozi zasegli jahti Putinovih “najljubših oligarhov”

Svet 03. Mar 202209:19 > 12:05 1 komentar
Jahta Dilbar Usmanov Nemčija
Profimedia

Nemški cariniki so zasegli jahto Dilbar v lasti ruskega jeklarskega magnata Ališera Usmanova, francoski cariniki pa jahto šefa naftnega giganta Rosnefta Igorja Sočina. Podlaga je odločitev Evropske unije, ki je Usmanova in Sočina na začetku tedna uvrstila na seznam ruskih oligarhov, katerim je odredila zamrznitev premoženja in prepoved potovanj v Unijo. V primeru, da se ruski milijarderji odzovejo s pravnimi postopki proti EU bo ključno vprašanje, kako dobro je EU obrazložila, zakaj so sankcije zoper dotične osebe upravičene. Povzemamo, kaj so zapisali o Usmanovu in Sočinu.

Jahta Dilbar, ki je v lasti Ališerja Usmanova in v dolžino meri 156 metrov, je bila na popravilu v hamburški ladjedelnici Blohm + Voss, a so jo včeraj nemške oblasti zasegle in naj bi zdaj bila v severnem hamburškem pristanišču. Zaposleni, ki so delali na jahti, naj včeraj ne bi bili prišli na delo. Na nemški carinski upravi in v podjetju Blohm + Voss se niso odzvali na novinarska vprašanja. Jahta naj bi bila vredna 600 milijonov dolarjev (540 milijonov evrov).

Usmanov je od začetka tedna na seznamu 26 sankcioniranih ruskih oligarhov, ki jim je Evropska unija (EU) zamrznila premoženje in prepovedala potovanje v Unijo. Po poročanju Reutersa vsaj pet jaht, ki naj bi bile v lasti drugih ruskih oligarhov (katerih, ne navajajo), kroži okrog Maldivov. Otoška država namreč nima dvostranske pogodbe o izročanju z EU ali ZDA, ki so prav tako zamrznile premoženje oligarhom.

Kot smo že pisali v članku EU nad Putinovo premoženje, pa ga bo sploh lahko našla?, je bila v ladjedelnici Blohm + Voss do začetka februarja tudi jahta Graceful, za katero poznavalci pravijo, da je ena od treh jaht v lasti ruskega predsednika Vladimirja Putina. A Graceful se je sredi februarja, ko se je že govorilo o možnih sankcijah zaradi napetosti v Ukrajini – in kljub temu da nadgradnja še ni bila končana – umaknila v Sankt Peterburg.

Dilbar jahta Usmanov
Profimedia

Kdo je Usmanov?

Ališer Usmanov ima deleže v podjetjih, ki se ukvarjajo z železovo rudo, jeklom, mediji in internetom. Njegov največji holding je jeklarski velikan Metalloinvest. Forbes njegovo premoženje trenutno ocenjuje na 14 milijard dolarjev (okrog 12,6 milijarde evrov). V primeru, da se on ali drugi ruski milijarderji na sankcije odzovejo s pravnimi postopki proti EU – nekateri so to že napovedali – bo ključno vprašanje, kako dobro je EU obrazložila, zakaj so sankcije zoper dotične osebe upravičene. Povzemamo, kaj so zapisali o Usmanovu in Sočinu.

EU je v obrazložitvi, zakaj je 69-letni milijarder pristal na seznamu sankcioniranih, navedla, da je Usmanov “prokremeljski oligarh s posebno tesnimi povezavami z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom“. Bil naj bi eden najljubših Putinovih oligarhov. “Velja tudi za enega od podjetnikov in uradnikov, ki jim je bilo naloženo servisiranje finančnih tokov, njihov položaj pa je bil odvisen od predsednikove volje. Ališer Usmanov naj bi po poročanjih lažno nastopal v svojem imenu za predsednika Putina in reševal njegove poslovne težave. Glede na dokumente ameriškega regulatorja Financial Crime Enforcement Network (FinCEN) je vplivnemu Putinovemu svetovalcu Valentinu Jumaševu plačal šest milijonov dolarjev.” Dmitrij Medvedjev, namestnik predsednika varnostnega sveta Rusije ter nekdanji ruski predsednik in predsednik vlade, je lahko osebno uporabljal luksuzno rezidenco, ki je pod nadzorom Ališerja Usmanova, je še navedeno v odločbi. “Ko je Ališer Usmanov prevzel nadzor nad poslovanjem časnika Kommersant, je omejil svobodo uredništvu, časopis pa je postal izrazito prokremeljski. Kommersant je pod Usmanovim lastništvom objavil propagandističen protiukrajinski članek, ki ga je napisal Dmitrij Medvedjev, v katerem je nekdanji ruski predsednik trdil, da se je nesmiselno pogovarjati s trenutnimi ukrajinskimi oblastmi, ki naj bi po njegovem mnenju bile pod neposrednim nadzorom iz tujine. Z vsem tem je dejavno materialno ali finančno podpiral ruske nosilce odločitev, odgovorne za priključitev Krima in destabilizacijo Ukrajine, v odločbi ugotavlja EU.

Ališer Usmanov, Vladimir Putin

Francozi zasegli jahto šefa Rosnefta

Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire pa je prek Twitterja sporočil, da so francoski cariniki danes ponoči zasegli jahto izvršnega direktorja Rosnfeta Igorja Sočina Amore Vero, ki je tako kot Usmanov na listi sankcioniranih. Jahta je bila zasidrana v pristanišču kraja v bližini Marseilla na Azurni obali, kjer je bila zaradi vzdrževalnih del. Čeprav naj bi ta trajala vse do prvega aprila, naj bi se bila jahta v zadnjih dneh začela pripravljati za odhod, zato so jo cariniki po večurnem postopku zasegli.

Sočin, izvršni direktor ruskega državnega naftnega podjetja Rosneft, je po navedbah v odločbi EU o sankcioniranih oligarhih  “eden najzaupnejših in najtesnejših svetovalcev Vladimirja Putina ter njegov osebni prijatelj”. “Z ruskim predsednikom je vsakodnevno v stiku. Velja za enega najmočnejših članov ruske politične elite. Z Vladimirjem Putinom je že dolgo in trdno povezan. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je skupaj s predsednikom delal v pisarni župana Sankt Peterburga in mu je bil odtlej vedno zvest. Leta 1999 je postal namestnik vodje urada Vladimirja Putina, leta 2008 namestnik predsednika vlade in leta 2012 izvršni direktor podjetja Rosneft.”

Dodatne navedbe iz dokumenta EU: “Gre za osebo iz Putinovega kroga, ki v zameno za podreditev in zvestobo prejmejo finančne koristi in pomembne naloge. Predsednik mu je naložil pomembne in zahtevne naloge, kot nagrado pa je prevzel vodenje podjetja Rosneft in si nabral veliko bogastvo Rosneft je bil pod njegovim vodstvom udeležen pri financiranju vinogradov palače v bližini mesta Gelendžik, ki naj bi jo osebno uporabljal predsednik Putin.”

Precej zadržani pri kritiziranju Putina

Sankcije proti ruskim oligarhom zadnje dni povzročajo hitre premike premoženja. Roman Abramovič, ki sicer ne v EU ne v ZDA ali Veliki Britaniji ni na seznamu sankcioniranih, se pa krepi javni pritisk, da bi ga dodali, je včeraj potrdil govorice, da bo prodal nogometni klub Chelsea.

Čeprav jim sankcije povzročajo nemalo nevšečnosti, pa je med oligarhi le malo takih, ki so kritizirali poteze Putinove vlade. Ruska milijarderja Mihail Maratovič Fridman in Oleg Deripaska sta se sicer javno opredelila proti vojni. A lastnik največje zasebne banke v Rusiji Fridman je obenem za Financial Times dejal, da Putina ne more pozvati, naj ustavi vojno, ker bi to ogrozilo njegove zaposlene: “Razmišljam o državi, a razmišljam tudi o ljudeh, ki delajo za nas.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje