Ruski časopis razburil s podatkom o smrtih ruskih vojakov

Svet 22. Mar 202212:23 > 12:55 1 komentar
Ruska vojska
Ruski vojaki v Ukrajini (Vir: PROFIMEDIA)

Ruski prokremeljski časopis Komsomolska pravda (KP) je objavil podatek, da je bilo od začetka vojne v Ukrajini ubitih 9.861 ruskih vojakov. Nekaj ur pozneje je ta podatek iz članka izbrisal, a že vzbudil veliko pozornosti.

Ruski prokremeljski časopis Komsomolska pravda (KP) je vznemiril z objavo podatka o številu ubitih ruskih vojakov na bojiščih v Ukrajini. V nedeljskem članku, objavljenem na spletu, v katerem se je časnik skliceval na podatke ruskega ministrstva za obrambo, je pisalo, da je od začetka vojne v Ukrajini umrlo 9.861 ruskih vojakov, ranjenih pa naj bi bilo več kot 16.100.

To število je precej višje od 498 smrti vojakov, ki jih je do zdaj uradno potrdila Moskva. Prav tako je višje od ocene ZDA, ki pravijo, da je konflikt zahteval 7.000 življenj ruskih vojakov, navaja BBC. Sicer pa za primerjavo: v dvajsetih letih vojne v Afganistanu je bilo ubitih nekaj več kot 2.400 ameriških vojakov, po začetku invazije na Irak leta 2003 pa več kot 4.400.

Po objavi informacij o številu ubitih ruskih vojakov v Kremlju naklonjenem časopisu so se različni mediji spraševali o pomenu članka, nekateri pa so poudarjali, da v nedeljo na informativnem sestanku obrambnega ministrstva ni bilo nobenih informacij o ubitih Rusih. Urednik časopisa KP Vladimir Sungorkin je za BBC povedal, da je bila objava informacije posledica hekerskega napada, in dodal, da bo časopis objavil pojasnilo.

Kijev medtem sporoča še višje število ubitih ruskih vojakov. Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je bilo doslej ubitih približno 15.300 ruskih vojakov. Nobenega podatka o smrtnih žrtvah med vojaki ni mogoče neodvisno potrditi.

Ruska vojska
PROFIMEDIA

V zahodnih medijih in na družbenih omrežjih prav tako krožijo informacije o ubitih ruskih generalih. V manj kot mesecu dni vojne v Ukrajini je bilo po podatkih zahodnih uradnikov na bojiščih v Ukrajini ubitih najmanj pet ruskih generalov, navaja Foreign Policy (FP) in dodaja, da je to najverjetneje najvišje število častnikov z generalskim činom, ki jih je ruska vojska izgubila od druge svetovne vojne. Kremelj je doslej potrdil smrt enega poveljnika – generala Andreja Suhoveckega.

Evropski diplomat z vpogledom v obveščevalne podatke je za FP komentiral, da so razlog za tako veliko smrtnost med generali predvsem težave z opremo, ki omogoča elektronsko komuniciranje, zaradi katerih so izpostavljeni napadom. Po besedah neimenovanega evropskega diplomata povelja ne pridejo do prvih bojnih linij, zato se morajo častniki, če želijo poveljevati, odpraviti tja. “Morajo na frontno črto, da zagotovijo, da se stvari zgodijo, kar jih spravlja v večje tveganje, kot je to običajno,” je dejal po navedbah FP. Dodal je, da zahodni obveščevalni podatki kažejo, da naj bi bilo v Ukrajino napotenih 20 častnikov z generalskim činom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje