Rusi napovedali zmanjšanje napadov na Kijev, Ukrajina ponuja nevtralnost

Svet 29. Mar 202207:13 > 22:003 komentarji
Mikolajev
Foto: Nacho Doce/REUTERS

Spremljali smo štiriintrideseti dan ruske invazije na Ukrajino. Ruski napadi na Ukrajino se nadaljujejo, pri čemer se ruske sile po navedbah ukrajinske vojske osredotočajo na skladišča za hrambo goriva. Nadaljujejo se tudi spopadi, med drugim za mesto Mariupol. Ruski in ukrajinski pogajalci so začeli pogovore v Istanbulu, kjer jih je nagovoril turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. V raketnem napadu na administrativno stavbo v Mikolajevu je po prvih podatkih umrlo sedem ljudi, kasneje pa so ukrajinske oblasti sporočile, da je število smrtnih žrtev naraslo na 12. Da bi okrepila zaupanje med Kijevom in Moskvo, je ruska stran napovedala manj operacij v bližini Kijeva in Černigova. Opazovalci menijo, da so pogajanja prinesla večji napredek od pričakovanj. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

21.15 Biden: Videli bomo, ali bo Rusija sledila napovedim

ZDA in Združeno kraljestvo sta pozvali k previdnosti po tem, ko je Rusija napovedala drastično zmanjšanje vojaških operacij. “Videli bomo, ali bodo sledili temu, kar so napovedali,” je dejal ameriški predsednik Joe Biden.

20.10 Število žrtev v napadu na Mikolajev se je povečalo

Število žrtev v ruskem napadu na stavbo regionalne vlade v pristaniškem mestu Mikolajev na jugu Ukrajine, se je zvišalo na 12, je sporočila ukrajinska državna služba za izredne razmere. Še vsaj 33 oseb je bilo ranjenih.

20.00 Putin z Macronom o humanitarnih razmerah v Ukrajini in ruskem plinu

Ruski predsednik Vladimir Putin je francoskega kolega Emmanuela Macrona danes seznanil z ukrepi ruske vojske za zagotavljanje humanitarne pomoči in varno evakuacijo civilistov v Ukrajini, tudi iz Mariupola, ki ga oblegajo ruske sile. Pri tem je dejal, da morajo ukrajinski “nacionalisti” v Mariupolu odložiti orožje, so sporočili iz Kremlja. Putin in Macron sta v telefonskem pogovoru posebno pozornost namenila humanitarnim vprašanjem v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja. “Poudarjeno je bilo, da se morajo ukrajinski nacionalistični militanti za rešitev težke humanitarne situacije v tem mestu nehati upirati in odložiti orožje,” so zapisali v sporočilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

19.40 Biden in zavezniki vztrajajo pri odločnosti v odnosu do Rusije

Ameriški predsednik Joe Biden se je danes v telefonskem pogovoru s štirimi evropskimi voditelji zavzel za nadaljevanje odločnosti v odnosu do Rusije zaradi njene invazije v Ukrajini, dokler se grozodejstva Rusije ne bodo končala, so po pogovorih sporočili iz urada britanskega premierja Borisa Johnsona. Poleg Bidna in Johnsona so v telefonskem pogovoru sodelovali še francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi.

Joe Biden
PROFIMEDIA

19.15 EU bo usklajevala razdeljevanje pomoči iz zasebnih donacij za Ukrajino

Evropska unija bo v prihodnje usklajevala razdeljevanje pomoči iz zasebnih donacij za Ukrajino. Evropska komisija je v ta namen vzpostavila nov sistem za usmerjanje donacij iz zasebnega sektorja v Ukrajino, Moldavijo in sosednje države članice EU, da bi pomagala beguncem in notranje razseljenim osebam, so danes sporočili v Bruslju. EU bo v okviru kampanje Skupaj za Ukrajino koordinirala dostavo obsežnih donacij življenjsko pomembnega blaga in opreme, kot so zdravila, cepiva, medicinska oprema, šotori, postelje in zaščitne odeje. Prevoz bo potekal v sodelovanju z belgijsko civilno zaščito in prek strateške rezerve rescEU v okviru mehanizma EU za civilno zaščito.

18.45 ZDA: Nekatere ruske sile zapuščajo Kijev

Ameriški uradnik je za BBC povedal, da so nekatere ruske sile začele zapuščati okolico ukrajinske prestolnice Kijeva. “Videli smo, da so se Rusi začeli umikati iz Kijeva,” je dejal ameriški uradnik, ki ni želel biti imenovan. Ob tem je opozoril, da je potrebno biti previden in da bi lahko govorili tudi o prerazporeditvi sil in ne o umiku. “Svet mora biti pripravljen na nadaljevanje velike ofenzive proti drugim območjem v Ukrajini,” je dodal za Reuters.

18.25 Istanbulska pogajanja prinesla večji napredek od pričakovanj

Kot poroča BBC, so mirovna pogajanja v Istanbulu prinesla večji napredek v reševanju ukrajinsko-ruske krize kot so zunanji opazovalci pričakovali. Po mnenju vodje ukrajinske delegacije Davida Arahamie je bil napredek dovolj velik, da je zdaj mogoče srečanje med ukrajinskim in ruskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in Vladimirjem Putinom. BBC še dodaja, da je potrebno biti previden v tej zgodnji diplomatski fazi pogajanj.

18.10 Ukrajinskega vojaka, ki je Rusom odvrnil, naj se j****, nagrajen za zasluge

Ukrajinski mejni stražar Roman Hribov, ki je služboval na Kačjem otoku in je konec februarja zaslovel z uporom proti ruski bojni ladji, je bil nagrajen za zasluge. Hribov je ruski ladji, ki je želela zavzeti otok na zahtevo, naj odložijo orožje in se predajo, odvrnil: J***** se. Po prvih poročilih so ruske sile nato ubile vseh 13 mejnih policistov, ki so bili na otoku, vendar so se poročila izkazala za napačna. Stavek Hribova je postal zaščitni znak vseh zagovornikov Ukrajince, ukrajinska pošta pa ga je obeležila tudi na poštni znamki. Hribor je bil pred kratkim izpuščen iz ruskega ujetništva.

18.00 Poklukar: Slovenija lahko sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov

Slovenija lahko sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov, je po današnjem zasedanju evropskih ministrov za zdravje sporočil slovenski zdravstveni minister Janez Poklukar. Za zdaj je Slovenija ponudila sprejem štirih bolnih oseb, med njimi enega otroka, je še dejal. Slovenija lahko po besedah ministra Poklukarja sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov, ki so v državah članicah EU, ki mejijo na Ukrajino. Zmogljivosti so na voljo v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru ter celjski bolnišnici, je pojasnil v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju. Več si lahko preberete tukaj.

17.40 Poljska bo prepovedala uvoz ruskega premoga

Poljska je potrdila predlog zakona, ki prepoveduje uvoz ruskega premoga, je potrdil tiskovni predstavnik vlade Piotr Muller. Poljska je prepričevala tudi svoje zaveznice v Evropski uniji, da uvedejo embargo na nakup ruske energije, vendar ni bila uspešna. Poljska je sicer največja proizvajalka črnega premoga v EU.

17.20 Rusija opozarja, da zmanjšanje vojaških operacij ne pomeni premirja

Glavni ruski pogajalec Vladimir Medinski je opozoril, da zmanjšanje vojaških operacij, ki so jih napovedali na pogajanjih, ne pomeni premirja. “To ni premierja, ampak naša želja, da dosežemo deeskalacijo konflikta na vseh frontah,” je za rusko tiskovno agencijo TASS dejal Medinski.

16.50 Nizozemska, Belgija in Irska izgnale ruske diplomate

Nizozemska, Belgija in Irska so zadnje v nizu držav, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov zaradi njihovih dejavnosti, ki niso v skladu z diplomatskimi standardi. Ruski diplomati naj bi delovali kot vohuni. Moskva pa je danes v povračilo za izgon njenih diplomatov iz baltskih držav izgnala deset diplomatov teh držav. Nizozemska bo izgnala 17 ruskih diplomatov, ki so bili aktivni kot obveščevalci, je danes sporočilo nizozemsko zunanje ministrstvo. Kot je ob tem navedlo, so na pogovor poklicali ruskega veleposlanika v Haagu in ga obvestili o izgonu diplomatov.

16.30 Blinken: Za zdaj nismo opazili, da bi Rusija mislila resno

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da za zdaj ni videti znakov, da bi Rusija zmanjšala agresijo. Dejal je, da Rusija nekaj govori in nekaj drugega počne. “Osredotočeni smo na slednje,” je dejal Blinken. Opozoril je, da bi lahko ruska napoved tudi le sredstvo, s katerim Rusija želi odvrniti ljudi od tega, kar res počnejo. “Naj končajo agresijo, prenehajo streljati, umakne svoje sile nazaj in se ob tem pogovarjajo,” je še dejal.

16.00 Cene nafte po novici o napredku v mirovnih pogajanjih upadle za več kot pet odstotkov

Novica o napredku v mirovnih pogajanjih med Moskvo in Kijevom je okrepila upanje v skorajšnji konec vojne v Ukrajini, optimizem pa se že odraža tudi na naftnem trgu. Cene nafte so se tako znižale že za več kot pet odstotkov. Rusija bo v Ukrajini drastično zmanjšala svojo vojaško aktivnost v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, so po dopoldanskem krogu rusko-ukrajinskih pogajanj v Istanbulu sporočili z ruske strani. Na ukrajinski strani so medtem povedali, da je možno tudi srečanje obeh predsednikov, Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega. Več si lahko preberete tukaj.

15.40 V Mariupolu morda do 10.000 smrtnih žrtev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prek videopovezave nagovoril danski parlament in dejal, da “početje ruske vojske v Mariupolu predstavlja zločin proti človeštvu”. Ruske sile je obtožil obstreljevanja zaklonišč, čeprav naj bi vedeli, da se v njih skrivajo civilisti. Ruske sile so že pred časom obkolile pristaniško mesto Mariupol na jugu Ukrajine in začele z nenehnim in vsesplošnim bombardiranjem mesta, v katerem je skoraj brez hrane, vode in zdravil ujetih približno 160.000 ljudi. Po navedbah ukrajinske strani je v mestu umrlo že vsaj 5.000 ljudi, število žrtev pa bi se lahko približalo 10.000, poroča AFP.

15.15 Na pogajanjih o nevtralnem statusu

Ukrajina je na današnjih pogovorih povedala, da je pripravljena sprejeti nevtralni status v zameno za varnostna zagotovila, katerih garant bi bile nekatere druge države. Med kandidatkami za to vlogo se omenjajo Poljska, Izrael, Turčija in Kanada, piše BBC. Predlogi, o katerih so se danes pogovarjali pogajalci, vključujejo tudi 15-letno obdobje posvetovanj glede polotoka Krim, ki ga je leta 2014 priključila Rusija. Pogoj Ukrajine sicer ostaja prekinitev ognja. Ukrajinski pogajalci so prav tako ocenili, da bi se ukrajinski in ruski predsednik že lahko sestala.

Istanbul, Turčija
Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

Turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu je medtem sporočil, da je bil v današnjih pogovorih opazen najbolj pomemben napredek, odkar so se pogovori med Rusijo in Ukrajino začeli. Je pa prav tako dejal, da bosta o “bolj zahtevnih zadevah” najverjetneje razpravljala ruski in ukrajinski zunanji minister.

14.45 Srečanje obrambnih ministrov V4 v Budimpešti odpovedano

Obrambni ministri štirih držav višegrajske četverice – Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske – naj bi se ta teden srečali na Madžarskem. A bo, navaja Euractiv, srečanje odpovedano. Razlog za to je odziv Madžarske na dogajanje v Ukrajini oziroma njeno nasprotovanje strožjim ukrepom proti Moskvi. Več v tem prispevku.

14.40 Ukrajino zapustilo več kot 3,9 milijona ljudi, nekateri pa se vračajo

Podatki, ki jih je danes objavila Agencija ZN za begunce (UNHCR), kažejo, da je pred spopadi iz Ukrajine pobegnilo 3.901.713 ljudi. V primerjavi s ponedeljkom se je število povišalo za 38.916. Rdeči križ pri tem navaja, da so begunci psihično in fizično izčrpani in se počutijo “brezupno”, navaja AFP. Največ beguncev je sprejela Poljska, in sicer 2,3 milijona.

Medtem ko val beguncev ne pojenja, pa se mnogi Ukrajinci vračajo v domovino. Po podatkih ukrajinske mejne policije se je od začetka ruske invazije pred štirimi tedni in pol iz tujine vrnilo okoli 510.000 ljudi.

14.35 Trije humanitarni koridorji

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sporočila, da so se danes dogovorili o odprtju treh humanitarnih koridorjev. Evakuacija civilistov iz obleganih mest in vasi je bila v ponedeljek začasno ustavljena, potem ko so ukrajinske oblasti sporočile, da poročila obveščevalnih služb kažejo na možne ruske “provokacije” ob humanitarnih poteh. Prvi koridor bo potekal od obleganega mesta Mariupol do Zaporožja z osebnimi avtomobili, pridružili pa se jim bodo tudi prebivalci Mariupolja, ki so se uspeli umakniti v Berdjansk. Drugi koridor bo potekal od Melitopola, ki so ga zasedle ruske sile, do Zaporožja. Tretji pa bo vodil iz Energodara, kjer stoji jedrska elektrarna Zaporožje, ki so jo zavzele ruske sile, (prav tako) do Zaporožja.

14.25 Rusija napovedala zmanjšanje aktivnosti blizu ukrajinske prestolnice

Namestnik ruskega obrambnega ministra Aleksander Fomin je povedal, da bo Rusija “radikalno zmanjšala” aktivnosti v bližini Kijeva in Černigova, poroča tiskovna agencija Tass. Tako bo ravnala, da bi povečala zaupanje med Moskvo in Kijevom, katerih predstavniki se danes pogovarjajo v Istanbulu, navaja Al Džazira.

13.40 Napad v Mikolajevu zahteval sedem življenj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je bilo v ruskem raketnem napadu na stavbo regionalnih oblasti v Mikolajevu ubitih sedem ljudi, 22 pa je bilo ranjenih, navaja Al Džazira. Ruske sile Mikolajev napadajo že kar nekaj časa.

Mikolajev
Mykolaiv Regional State Administration/Handout via REUTERS

12.50 Peskov o domnevni zastrupitvi Abramoviča: To je informacijska vojna

Tiskovni predstavnik Kremlja je sporočil, da ima ruski predsednik Vladimir Putin “absolutno podporo” prebivalstva in da njegova podpora še raste, piše BBC. Prav tako je zanikal navedbe, da ruske sile nasilno deportirajo prebivalce iz Mariupola, domnevno zastrupitev milijarderja Romana Abramoviča pa je opisal kot “informacijsko vojno”. Peskov je prav tako dejal, da bo dialog med ZDA in Rusijo slej kot prej potreben, a da bodo odnosi med državama zaznamovani z “osebnimi žalitvami” predsednika Joeja Bidna. Spomnimo, Biden je ta konec tedna Putina imenoval “klavec” in je med drugim menil, da ne bi več smel ostati na položaju moči.

12.20 Vučić ponudil Beograd za mirovna pogajanja med Ukrajino in Rusijo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je med gostovanjem na srbski televiziji Happy v ponedeljek razkril, da je Rusiji in Ukrajini kot mesto za mirovna pogajanja ponudil Beograd. “Želimo si, da bi čim prej prišlo do mira. Če nekdo misli, da je Beograd dobro mesto za to, bomo srečni, da ga ponudimo našim prijateljem iz Ukrajine pa tudi iz Rusije,” je o srbski prestolnici kot o mestu za mirovna pogajanja dejal Vučić. Več v tem prispevku.

12.00 Direktorica AI primerjala primerjala Ukrajino in Sirijo

Generalna sekretarka organizacije Amnesty International Agnes Callamard je danes ostro obsodila ruske vojne zločine v Ukrajini, saj se število civilnih žrtev ob ruski invaziji še naprej povečuje. Ob tem je razmere v Ukrajini primerjala z vojno v Siriji, poroča AFP. “To, kar se dogaja v Ukrajini, je ponovitev tega, kar smo videli v Siriji,” je Callamard dejala v Johannesburgu ob predstavitvi letnega poročila Amnesty International o stanju človekovih pravic v svetu.

11.25 Raketa zadela Mikolajev

Raketa je zadela administrativno zgradbo v Mikolajevu na jugu Ukrajine, je sporočil tamkajšnji guverner Vitalij Kim, navaja BBC. Večini ljudi, ki so bili v času napada v stavbi, je po Kimovih besedah “čudežno pobegnilo”.

11.15 Abramovič se udeležuje pogovorov v Istanbulu

Ruska tiskovna agencija RIA je na svojem Telegram kanalu delila fotografijo ruskega milijarderja Romana Abramoviča, ki sicer sumi, da je bil med pogajanji v začetku meseca zastrupljen, navaja BBC. Domnevni napad s strupom naj bi izvedli moskovski ekstremisti, da bi poskušali sabotirali mirovne pogovore, je v ponedeljek po navedbah AFP poročal časnik Wall Street Journal.

Abramovič je na fotografiji, posneti v Istanbulu, videti dobro, pri tem pa ni znano, kakšna je pravzaprav njegova vloga v pogajanjih. Po pisanju britanskega medija Abramovič ne sedi za mizo, kjer sedijo glavni ukrajinski in ruski pogajalci. Tudi njegov tiskovni predstavnik je oligarhov vpliv opisal kot “omejen”.

10.30 Rusijo razburile izjave hrvaškega ministra o Putinu

Rusija je na Hrvaško naslovila odločen protest “zaradi žaljivih in neutemeljenih obtožb” hrvaškega ministra za zunanje zadeve Gordana Grlića Radmana o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, so sporočili z ruskega veleposlaništva v Zagrebu. Minister je Putina označil za vojnega zločinca, ruska stran pa je Zagreb opozorila na negativne posledice.

9.50 Nova ocena o ubitih ruskih vojakih in otrocih

Ukrajinska vojska je sporočila, da naj bi bilo od začetka vojne ubitih 17.200 ruskih “okupatorjev”, povzema Al Džazira (spomnimo: Moskva je nasprotno v petek sporočila, da je bilo v Ukrajini ubitih 1.351 vojakov). Po navedbah ukrajinske vojske je Rusija izgubila tudi 597 tankov, 1.719 oklepnih vozil, 127 letal, 129 helikopterjev in sedem ladij.

Ukrajinska komisarka za človekove pravice Ljudmila Denisova pa je sporočila, da je bilo od 24. februarja ubitih najmanj 144 otrok, 220 pa ranjenih.

9.40 Velika Britanija: Kijev še vedno ogrožen

Britansko ministrstvo za obrambo je ocenilo, da Rusija še vedno predstavlja pomembno grožnjo za Kijev.

9.15 Turški predsednik nagovoril pogajalce

Ob začetku pogajanj ruske in ukrajinske strani v Istanbulu je pogajalce nagovoril turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. “Nadaljevanje vojne ne bo koristilo nikomur. Obnovitev miru bo koristila vašim državam in drugim. Vi, kot delegacije, imate zgodovinsko odgovornost za odločitve, ki bodo sprejete danes,” je povedal Erdoğan, njegove besede pa na Twitterju navaja svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Erdoğan je po navedbah BBC prav tako povedal, da sta oba – ukrajinski in ruski predsednik – “pomembna prijatelja”, pogovori v Istanbulu pa bodo po njegovem tlakovali pot do njunega srečanja. Menil je, da imata Ukrajina in Rusija “legitimne skrbi”, a da je čas, da pogovori obrodijo “konkretne rezultate”.

8.45 Domneven prihod Wagnerjevih plačancev v Ukrajino

Britansko ministrstvo za obrambo je dejalo, da naj bi v vzhodno Ukrajino kmalu prispelo okrog 1.000 plačancev zasebnega vojaškega podjetja Wagner, vključno z vodilnimi člani te skupine. Vojaško skupino Wagner, ki je izvajala ali še vedno izvaja več vojaških operacij v Afriki in na Bližnjem vzhodu, imajo mnogi za “zasebno vojsko” ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zaradi vdora Moskve v Ukrajino je bila skupina že tarča sankcij.

Rusija je bila zelo verjetno prisiljena spremeniti prioritete in pripadnike Wagnerja iz njihovih drugih operacij preusmeriti v Ukrajino, predvsem “zaradi velikih izgub”, po navedbah AFP trdijo Britanci. Britanski BBC sicer navaja, da je “natančno število žrtev med ruskimi vojaki težko ugotoviti, saj sta ukrajinska in ruska vlada podali zelo različne ocene”, večina potrjenih žrtev pa naj bi bila med vojaki padalci, ki jih Rusija pogosto uporablja kot glavne sile za napad.

Ukrajina
Uničenje v kraju blizu Kijeva (PROFIMEDIA)

8.35 Ruske sile pregnane iz Irpina, spopadi se nadaljujejo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da so ukrajinske obrambne sile odbile napade in ruske enote pregnale iz mesta Irpin blizu Kijeva. Kljub temu pa ruska vojska ohranja nadzor nad območjem severno od prestolnice, kjer imajo še dovolj zalog in vojaških enot. Spopadi na tem območju in tudi v drugih delih države se nadaljujejo. Razmere po besedah Zelenskega ostajajo “zelo težke” v okolici mest Černigov, Sumi in Harkov, pa tudi v regiji Donbas in na jugu Ukrajine. Ukrajinske sile so ponoči poskušale odbiti ruske napade tudi v regiji Lugansk na vzhodu, vključno z okolico mest Rubižne, Liščansk in Popasna. Ukrajinska vojska je poročala o rednih spopadih v bližini vseh treh mest in dejala, da je cilj preprečiti prehod ruskim enotam.

Spopadi se še naprej nadaljujejo tudi za nadzor nad Mariupolom, kjer pa središče mesta po navedbah britanskega ministrstva za obrambo še vedno nadzorujejo ukrajinske sile.

8.10 Sedem držav EU pozvalo svoje državljane, naj se ne pridružijo boju v Ukrajini

Sedem držav članic EU je v ponedeljek pozvalo svoje državljane, naj se ne pridružijo boju proti ruskim silam v Ukrajini. Poziv so izdali pravosodni ministri Francije, Nemčije, Nizozemske, Španije, Italije, Luksemburga in Belgije, poroča AFP. Glede na podatke ukrajinskih oblasti se je do 6. marca ukrajinski strani v bojih pridružilo 20.000 tujcev.

7.55 Peskov o uporabi jedrskega orožja in Bidnovih komentarjih

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v ponedeljkovem intervjuju za PBS Newshour spregovoril o uporabi jedrskega orožja. “Kakršenkoli izid operacije (v Ukrajini) seveda ni razlog za uporabo jedrskega orožja. Imamo koncept varnosti, ki jasno pravi, da ko obstaja grožnja obstoju države, v naši državi, takrat lahko in bomo dejansko uporabili jedrsko orožje za eliminacijo grožnje obstoju naše države,” je dejal po navedbah CNN. Peskov je komentiral tudi Bidnov sobotni govor, v katerem je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za “klavca”, ob tem pa je menil, da Putin ne bi več smel ostati na oblasti. Povedal je, da so te besede “precej alarmantne” in da je to “osebna žalitev”. Prav tako je zanikal napade ruskih na civilno infrastrukturo v Ukrajini.

7.25 Ruski zračni napadi se nadaljujejo

V noči na torek so po Ukrajini zvonile sirene, ki opozarjajo pred nevarnostjo zračnih napadov, poroča Reuters. Generalštab ukrajinske vojske je po navedbah BBC sporočil, da ruske sile še naprej izvajajo napade na rezidenčne soseske po državi ter se osredotočajo na skladišča za hrambo goriva, da bi “otežile logistiko” in “ustvarile pogoje za humanitarno krizo”. V zadnjih dneh so bila napadena skladišča v več mestih po Ukrajini (Kijev, Lvov, Rivne, Žitomir in Luck).

7.00 Začetek pogovorov v Turčiji

Ukrajinska delegacija, ki jo vodita obrambni minister Oleksij Reznikov in svetovalec predsednika Mihajlo Podoljak, je prispela v Istanbul na nov krog pogajanj z ruskimi predstavniki o končanju vojne v Ukrajini. Ukrajinska delegacija je zagotovila, da jim je prioriteta zagotoviti prekinitev ognja.

Ukrajinski in ruski pogajalci se bodo v živo sestali prvič po več kot dveh tednih. Gostil jih bo turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Začeli se bodo predvidoma ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. uri po srednjeevropskem času), poroča britanski BBC.

Pred začetkom pogovorov je ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba poudaril, da se ne bodo pogajali o menjavi ljudi, zemlje ali suverenosti. Na pogovorih si želijo rešiti vsaj humanitarna vprašanja, glavni cilj pa je zagotovitev prekinitve ognja, je dodal.

Komentari

Vaš komentar