Ruski obrambni minister: zasedli smo 547 kvadratnih kilometrov ozemlja Ukrajine

Svet 03. Maj 202416:08 1 komentar
Doneck
Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko/REUTERS

Rusija naj bi letos zasedla 547 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, je izjavil ruski obrambni minister. Po njegovi oceni naj bi Ukrajina izgubila 111 tisoč vojakov.

Ruska vojska je letos zasedla 547 kvadratnih kilometrov ozemlja v Ukrajini, je na današnjem srečanju visokih vojaških uradnikov izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Ob tem je podal oceno, da je Ukrajina letos izgubila več kot 111.000 vojakov ter več kot 21.000 kosov vojaške opreme in vozil.

Po besedah Šojguja je ukrajinska vojska še posebej visoke izgube utrpela aprila, ko naj bi bilo vsak dan ubitih oziroma huje ranjenih več kot tisoč vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu je že sredi aprila izjavil, da je Ukrajina od začetka ruske invazije izgubila skoraj pol milijona vojakov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nedavno sporočil, da je do konca februarja umrlo okoli 31.000 ukrajinskih vojakov. Po ocenah Zahoda pa je bilo od začetka vojne na obeh straneh ubitih ali ranjenih po več kot 100.000 vojakov.

Ukrajina medtem spričo vse hujših napadov ruske vojske, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura, še naprej poziva k dodatni vojaški pomoči, zlasti k dobavi sistemov za zračno obrambo. H krepitvi pomoči je v četrtek v intervjuju za časnik The Economist pozval tudi Vadim Skibitski, namestnik vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe (GUR).

“Naš problem je zelo preprost – nimamo orožja,” je dejal Skibitski in opozoril na negotov položaj ukrajinske vojske. Prepričan je, da bo Rusija maja nadaljevala z načrtom popolne zasedbe regij Doneck in Lugansk. Hkrati pa je priznal, da je le še vprašanje časa, preden bodo ruske sile zasedle strateško pomembno mesto Časiv Jar v Donecku, navaja bruseljski medij Politico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje