Orangutan osupnil znanstvenike: “Tega še nismo videli”

Magazin 03. Maj 202416:00 1 komentar
Samozdravljenje orangutana
Orangutan Rakus. (Foto: PROFIMEDIA)

Znanstveniki so prvič opazili, da je orangutan, ki živi v divjini, uporabil rastlino za zdravljenje rane. "To je prvi primer, ko smo opazili divjo žival, ki si je precej močno zdravilno rastlino nanesla neposredno na rano," je komentirala biologinja z nemškega inštituta Max Planck.

Znanstveniki so v reviji Scientific Reports objavili nenavaden članek o orangutanu, ki si je rano zdravil z zdravilom iz tropske rastline.

Gre za najnovejši primer, kako si nekatere živali poskušajo lajšati bolezni in poškodbe z naravnimi “zdravili”, ki jih najdejo v divjini.

Znanstveniki so opazovali, kako je orangutan Rakus utrgal in prežvečil liste zdravilne rastline, ki jo ljudje v jugovzhodni Aziji uporabljajo za zdravljenje bolečin in vnetij.

Odrasli orangutan je nato s prsti nanesel rastlinske sokove na poškodbo na desnem licu. Nato je prežvečeno rastlino stisnil, da je odprto rano prekrila kot provizorični povoj, izsledke članka povzema Euronews.

V prejšnjih raziskavah je bilo zabeleženih več vrst človeku podobnih opic, ki so v gozdovih iskale zdravila, da bi se pozdravile, vendar znanstveniki še niso videli živali, ki bi sokove rastlin nanesle neposredno na rano.

“To je prvič, da smo opazili divjo žival, ki si neposredno na rano nanese precej močno zdravilno rastlino,” je povedala soavtorica članka Isabelle Laumer, sicer biologinja na nemškem Inštitutu Max Planck.

Samozdravljenje orangutana
Orangutan Rakus. (Foto: PROFIMEDIA)

Kako znanstveniki vedo, da se je orangutan zdravil sam?

To zanimivo vedenje orangutana je leta 2022 opazil terenski raziskovalec Ulil Azhari v Indoneziji, kjer v narodnem parku opazujejo te živali.

Kot piše Euronews, se je živalska rana brez težav zaprla v enem mesecu. Biologi te velike opice sicer opazujejo od leta 1994, a česa podobnega doslej niso zaznali.

Da gre za enkratni dogodek, je komentiral biolog Emory Jacobus de Roode, ki sicer ni sodeloval pri študiji. “Pogosto se največ o novem vedenju živali naučimo ravno s podobnimi enkratnimi dogodki,” je dodal.

Po njegovih besedah gre najverjetneje za samozdravljenje, saj si je žival rastlino nanesla le na rano, ne pa tudi na druge dele telesa.

Biologi domnevajo, da se je Rakus te tehnike naučil od drugih orangutanov, ki živijo zunaj območja narodnega parka – in so oddaljeni od vsakodnevnega opazovanja biologov, je pojasnila Caroline Schuppli z inštituta Max Planck.

Rakus se je rodil in več let živel zunaj raziskovalnega območja. Raziskovalci menijo, da se je orangutan poškodoval v boju z drugo živaljo. Ni znano, ali je žival že pred tem utrpela podobne poškodbe.

Ali so živali že prej uporabljale zdravilne rastline?

Znanstveniki so že prej zabeležili, da so drugi primati uporabljali rastline za zdravljenje, a nikoli doslej ta vrsta orangutanov.

Samozdravljenje orangutana Samozdravljenje orangutana
Orangutan Rakus. (Foto: PROFIMEDIA)
Samozdravljenje orangutana Samozdravljenje orangutana
Orangutan Rakus. (Foto: PROFIMEDIA)

Nekateri primati so mazali svoja telesa s sokovi iz zdravilnih rastlin, morda zato, da bi zmanjšali telesne bolečine ali pregnali parazite. Šimpanze pa so na več lokacijah opazili, kako žvečijo poganjke rastlin z grenkim okusom, da bi oblažili bolečine v želodcu. Gorile, šimpanzi in bonobi so nekatere velike liste pogoltnili cele, da bi se znebili želodčnih parazitov, še piše Euronews.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje