Ruski politiki posmehljivo o Bidnovem obisku Kijeva: Gre za predstavo

Svet 20. Feb 202318:34 3 komentarji
Volodimir Zelenski, Joe Biden, Kijev, obisk
Gleb Garanich/REUTERS

Iz Moskve prihajajo posmehljivi odzivi na obisk ameriškega predsednika v Kijevu. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, so ruski politiki nenapovedan Bidnov obisk med drugim označili za predstavo.

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek nenapovedano obiskal Kijev, kjer ga je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Biden je ob tem obljubil nadaljnjo vojaško pomoč za Ukrajino. Gre za prvi obisk ameriškega predsednika v ukrajinski prestolnici od začetka ruske invazije februarja lani. Zelenski je obisk označil kot izjemno pomemben znak podpore Ukrajincem. ZDA so nekaj ur pred nenapovedanim obiskom o tem obvestile Rusijo, da bi se izognile možnosti konflikta.

Iz Rusije so zdaj prišli odzivi politikov. Nekdanji ruski predsednik in kasneje premier Dmitrij Medvedjev je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da je Biden Ukrajini obljubil veliko orožja in prisegel zvestobo neonacističnemu režimu do smrti. Je pa Medvedjev tudi potrdil navedbe Bele Hiše, da je bila Moskva vnaprej obveščena o obisku ameriškega predsednika v ukrajinski prestolnici.

Podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev je poudaril, da je šlo v Kijevu za Bidnovo predstavo. “Kijevu ni preostalo drugega, kot da zaradi Bidnove predvolilne kampanje pošlje ljudi v nesmiselno klanje,” je zapisal na Telegramu. Dodal je, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svojemu glavnemu sponzorju obljubil uspeh na bojišču.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je na Telegramu delila fotografijo Bidna in Zelenskega, kako prihajata iz samostana svetega Mihaela v Kijevu. “Kdo od njiju je pravoslavec,” je zapisala pod fotografijo. Biden je sicer katoličan, Zelenski pa jud.

Biden: Putin se je hudo motil, da je Ukrajina in Zahod razdeljen

Biden je ukrajinsko prestolnico v strogi tajnosti obiskal tik pred prvo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino, ob tej priložnosti pa je gostiteljem obljubil nov paket vojaške pomoči v višini 500 milijonov ameriških dolarjev.

Ameriški predsednik je prek Twitterja sporočil, da z obiskom v Ukrajini potrjuje zavezanost ukrajinski demokraciji, suverenosti in ozemeljski celovitosti. Ob tem je izpostavil prepričanje, da se je ruski predsednik Vladimir Putin hudo motil, ko je pred skoraj enim letom sprožil napad, misleč, da je Ukrajina šibka in Zahod razdeljen.

To je bil Bidnov prvi obisk v Ukrajini od začetka ruske invazije, kot podpredsednik ZDA pa je Kijev obiskal šestkrat. Šlo je tudi za prvi obisk kakega ameriškega predsednika v Ukrajini po letu 2008.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje