Rusko vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Putinovega izzivalca na volitvah

Svet 21. Feb 202420:33 2 komentarja
Boris Nadeždin
Boris Nadeždin (Foto: PROFIMEDIA)

Rusko vrhovno sodišče je zavrnilo obravnavo pritožbe ruskega opozicijskega politika Borisa Nadeždina, s katero je želel izpodbijati svojo izključitev s prihajajočih predsedniških volitev.

“Vrhovno sodišče Ruske federacije je zavrnilo mojo zahtevo za izpodbijanje zavrnitve kandidature,” je na družbenih omrežjih zapisal Boris Nadeždin, ki je sicer trenutno na počitnicah v tujini. Že v torek je sporočil, da ne namerava odpovedati dolgo načrtovanega krajšega potovanja z družino v azijsko državo in poudaril, da si bo še vedno prizadeval za kandidaturo za predsednika.

Ruska volilna komisija je v začetku meseca Nadeždinu zaradi domnevnih nepravilnosti zavrnila kandidaturo za prihajajoče predsedniške volitve. Pojasnila je, da je odkrila nepravilnosti pri več kot 9000 od 105.000 podpisov državljanov, ki so podprli njegovo kandidaturo. To pa presega dovoljen petodstotni prag napak pri podpisih.

Ekipa Nadeždina je sicer pred odločitvijo komisije izjavila, da so bile nepravilnosti predvsem “manjše tiskarske napake, do katerih je prišlo, ko so v računalnike vnesli ročno napisane vloge”.

Nadeždin je bil edini kandidat, ki je odkrito nasprotoval vojni v Ukrajini. Protivojna drža mu je prinesla nepričakovano močno podporo, mnogi Rusi po vsej državi pa so stali v dolgih vrstah, da bi podprli njegovo kandidaturo.

Do 31. januarja, ko se je iztekel rok za prijavo, so ob Nadeždinu in predsedniku Vladimirju Putinu kandidaturo pravočasno vložili še trije kandidati, ki pripadajo pretežno prokremeljskim strankam. Zmaga na predsedniških volitvah marca se tako znova obeta Putinu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje