Ruska volilna komisija zavrnila kandidaturo Putinovega izzivalca

Svet 08. Feb 202412:17 0 komentarjev
Boris Nadeždin
Foto: PROFIMEDIA

Ruska volilna komisija je zavrnila kandidaturo Putinovemu izzivalcu Borisu Nadeždinu. Trdi namreč, da je pri podpisih državljanov odkrila preveč nepravilnosti. Nadeždin je na odločitev že napovedal pritožbo.

Ruska volilna komisija je danes zaradi domnevnih nepravilnosti zavrnila kandidaturo opozicijskega politika Borisa Nadeždina za prihajajoče predsedniške volitve, je na družbenih omrežjih sporočil Nadeždin. Z odločitvijo komisije se ne strinja, v luči tega pa je napovedal, da se bo nanjo pritožil na vrhovno sodišče.

“Centralna volilna komisija je zavrnila mojo kandidaturo za predsednika Rusije. Ne strinjam se z odločitvijo komisije. Sodelovanje na predsedniških volitvah je najpomembnejša politična odločitev v mojem življenju. Od svojih namer se ne bom umaknil,” je dejal in napovedal, da se bo na odločitev komisije pritožil.

Komisija je na današnjem zaslišanju Nadeždina pojasnila, da je odkrila nepravilnosti pri več kot 9.000 od 105.000 podpisov državljanov, ki so podprli njegovo kandidaturo. To pa presega dovoljen petodstotni prag napak pri podpisih.

Ekipa Nadeždina je pred odločitvijo komisije izjavila, da so bile domnevne nepravilnosti predvsem “manjše tiskarske napake, do katerih je prišlo, ko so v računalnike vnesli ročno napisane vloge”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zame bo glasovalo več deset milijonov ljudi”

Na zaslišanju pred komisijo pa je Nadeždin dejal, da bo zanj glasovalo več deset milijonov ljudi. “Sem na drugem mestu, za Putinom,” je dodal.

Nadeždin je edini kandidat, ki odkrito nasprotuje vojni v Ukrajini. Protivojna drža mu je prinesla nepričakovano močno podporo, mnogi Rusi po vsej državi pa so stali v dolgih vrstah, da bi podprli njegovo kandidaturo.

Do 31. januarja, ko se je iztekel rok za prijavo, so ob Nadeždinu in predsedniku Vladimirju Putinu kandidaturo pravočasno vložili še trije kandidati, ki pripadajo pretežno prokremeljskim strankam. Zmaga na predsedniških volitvah marca se tako znova obeta Putinu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!