S čim Madžarska pogojuje nadaljnje financiranje oboroževanja Ukrajine

Svet 01. Sep 202319:49 9 komentarjev
Ukrajina
Ukrajinski vojaki (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto je v Toledu v Španiji (znova) pojasnil, kakšno je stališče Madžarske do nadaljnjega financiranja oboroževanja Ukrajine.

Madžarska “zavrača že same pogovore” o nadaljnjem financiranju oboroževanja Ukrajine in bo pri tem stališču vztrajala, dokler Kijev ne zagotovi pravic za pripadnike madžarske manjšine in madžarske banke OTP ne umakne s seznama podpornikov vojne, je v Toledu, kjer so se na neformalnem zasedanju zbrali zunanji ministri držav Evropske unije, stališče svoje države ponovil madžarski minister Peter Szijjarto.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je pretekli mesec predstavil predlog, ki predvideva, da bi za vojaško pomoč Ukrajini prek evropskega mirovnega instrumenta v prihodnjih letih namenili 20 milijard evrov, in sicer pet milijard vsako leto, je pred dobrim mesecem poročal bruseljski Politico.

Minister Peter Szijjarto je tovrstno načrtovanje pomoči kritiziral, sklicujoč se na navedbe madžarskega ministrstva za zunanje zadeve povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. “Vsi računajo, da bo vojna še dolga,” je povedal minister. “Na žalost sem bil spet edini, ki je danes govoril proti temu pristopu. Ne želimo še štiri leta vojne, želimo jo končati čim prej, kot je to mogoče.”

Po njegovih besedah je razprava ministrov v Toledu pokazala, da je treba več govoriti o miru, saj večina še naprej govori o vojni.

Srečanje zunanjih ministrov EU v Toledu
Srečanje zunanjih ministrov EU v Toledu (Foto: Isabel Infantes/REUTERS)

Hina navaja še, da je madžarski minister potožil, da je bila Madžarska pod velikim pritiskom, da glasuje za nov obrok za dobavo orožja Ukrajini v višini 500 milijonov evrov in že omenjeni 20-milijardni paket. To pomeni, da bi morali madžarski davkoplačevalci za vojno odšteti 210 milijonov evrov, čeprav “niso niti malo odgovorni zanjo”.

Od začetka ruske vojne agresije, ki se je začela februarja lani, so EU in njene države članice Ukrajini zagotovile podporo v vrednosti približno 77 milijard evrov, je navedeno na spletni strani Evropskega sveta. Gospodarska pomoč je dosegla vrednost 38,3 milijarde evrov, 17 milijard evrov je bilo namanjenih podpori beguncem v EU, 21,16 milijarde evrov je bilo vojaške pomoči, 670 milijonov pa je bilo porabljenih v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite

Poleg banke OTP, za katero Budimpešta vztraja, da ni kršila evropskih zakonov ali sankcij, je, kot že omenjeno, za Madžarko problematična tudi obravnava pripadnikov madžarske manjšine v Ukrajini. Po besedah ministra Szijjarta se danes, 1. septembra, v Ukrajini začenja “ukranizacija” 150.000 učencev. Medtem, tako Hina, se na Madžarskem šola 5.000 ukrajinskih otrok beguncev.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Toledu kritikom ukrajinske protiofenzive sporočil, naj utihnejo in se pridejo sami borit v Ukrajino. Članice EU je ob tem pozval k dodatnim dobavam tankov, oklepnikov in sistemov protizračne obrambe.

“Kritiziranje počasnega napredovanja protiofenzive je enako, kot da bi pljuvali v obraz ukrajinskemu vojaku, ki vsak dan žrtvuje svoje življenje in osvobaja ukrajinsko ozemlje kilometer za kilometrom. Vsem kritikom svetujem, naj utihnejo, pridejo v Ukrajino in skušajo sami osvoboditi en kvadratni centimeter,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje