Borrell: Državnega udara v Gabonu ni mogoče primerjati z razmerami v Nigru

Svet 31. Avg 202312:51 > 17:49 5 komentarjev
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. (Foto: PROFIMEDIA)

Razmer v Gabonu, kjer je vojska v sredo izvedla državni udar, ni mogoče primerjati z razmerami v Nigru, kjer je do vojaškega udara prišlo konec julija, je danes pred neformalnim zasedanjem ministrov EU v Toledu povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Volitve v Gabonu so bile namreč po njegovih besedah "polne nepravilnosti".

“Vojaški državni udari seveda niso rešitev, vendar ne smemo pozabiti, da so pred udarom v Gabonu potekale volitve, ki so bile polne nepravilnosti,” je ob prihodu na zasedanje v španskem Toledu poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Kot je še dejal, EU zaenkrat ne načrtuje evakuacije državljanov članic unije iz Gabona, saj so razmere mirne. Iz Nigra je sicer pred nekaj več kot mesecem dni izvedla evakuacijo.

Tako o razmerah v Gabonu kot tudi o dogajanju v Nigru bodo danes v Španiji razpravljali zunanji ministri unije, med njimi ministrica Tanja Fajon. Na zasedanju sodelujeta tudi predsednik komisije Gospodarskega združenja zahodnoafriških držav (Ecowas) Omar Touray in zunanji minister odstavljene nigrske vlade Hassoumi Massaoudou.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je dejal, da bodo govorili o načrtih Ecowasa za odziv na dogajanje v Nigru. Že po sredinem srečanju obrambnih ministrov EU je sporočil, da članice podpirajo Ecowas pri njegovem odzivanju. Med drugim Bruselj že pripravlja sankcije proti vodjem puča, pri čemer se bo unija zgledovala po sankcijah združenja zahodnoafriških držav.

Glede podpore morebitnemu vojaškemu posredovanju Ecowasa v Nigru pa je Borrell danes ponovil, da bodo preučili vsak predlog posebej.

Vojaški udar v Gabonu.
Vojaški udar v Gabonu. (Foto: PROFIMEDIA)

Gabonska opozicija je danes pozvala vojsko, ki je v sredo po razglasitvi rezultata volitev odstavila vnovič izvoljenega predsednika Alija Bonga Ondimbo in prevzela oblast, naj dokonča štetje glasovnic in prizna zmago kandidata opozicije. Hunta pa je sporočila, da bo general Brice Oligui Nguema v ponedeljek prisegel kot začasni predsednik države.

Glavna gabonska opozicijska platforma Alternativa 2023 je danes pozvala obrambne in varnostne sile Gabona, naj v patriotskem in odgovornem okviru razpravljajo o trenutnih razmerah ter poiščejo najboljšo rešitev, da bi država iz tega položaja izšla močnejša.

Alternativa, ki jo vodi univerzitetni profesor in drugouvrščeni na predsedniških volitvah Albert Ondo Ossa, je Bonga že pred zaprtjem volišč v okviru sobotnih predsedniških volitev, na katerih naj bi zmagal z dvema tretjinama vseh glasov, obtožila goljufije in od njega zahtevala mirno predajo oblasti brez prelivanja krvi.

Voditelji vojaške hunte v Gabonu, ki je v sredo odstavila vnovič izvoljenega predsednika Bonga in prevzela oblast v državi, pa so danes oznanili, da bo general Brice Oligui Nguema v ponedeljek pred ustavnim sodiščem zaprisegel kot začasni predsednik.

Afriška unija je danes sporočila, da so se odločili nemudoma suspendirati Gabon. Ob tem so močno obsodili vojaški udar in pozvali k ponovni vzpostavitvi ustavnega reda.

Sankcije proti pučistom je danes ob prihodu na zasedanje v Toledu med drugim odločno podprla nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. “S tem bi jasno pokazali, da demokratične države Evropske unije stojimo ob strani drugim demokracijam, ko nas potrebujejo,” je dejala.

Ministrica Fajon pa je glede dogajanja v Nigru poudarila, da Slovenija podpira vsa prizadevanja za rešitev po diplomatski poti. V sredo je o tem govorila z alžirskim kolegom Ahmedom Attafom, ki ji je predstavil alžirski mirovni načrt za umiritev razmer v Nigru.

Današnje neformalno srečanje bo sicer po Borrellovih besedah tudi priložnost, da EU preuči svojo politiko do Afrike, ki sta jo v zadnjem času pretresla vojaška udara v Gabonu in Nigru, tam pa je prisotna tudi ruska najemniška vojaška skupina Wagner.

Portugalski zunanji minister Joao Gomes Cravinho, slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.
Portugalski zunanji minister Joao Gomes Cravinho, slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. (Foto: PROFIMEDIA)

Ministri imajo na dnevnem redu še nadaljnjo podporo Ukrajini, pri čemer se bodo vodje diplomacij osredotočili predvsem na diplomatski vidik. Govorili bodo o tem, kako pridobiti čim več podpore za mirovni načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Španski zunanji minister Jose Manuel Albares, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, je glede tega poudaril, da je načrt Zelenskega najboljša podlaga za pogovore o mirovnem procesu za Ukrajino. “Za Španijo mir v Ukrajini pomeni mir v okviru Ustanovne listine Združenih narodov in suvereno Ukrajino v okviru mednarodno priznanih meja,” je dejal.

Slovenska zunanja ministrica pa je pred zasedanjem povedala, da se bo ukrajinskemu zunanjemu ministru Dmitru Kulebi, ki se udeležuje srečanja v Španiji, zahvalila za pomoč ob nedavnih poplavah v Sloveniji.

Gabon, kjer živi 2,3 milijona ljudi, je ena najbogatejših držav v Afriki – predvsem na račun nafte, ki so jo odkrili v 70. letih prejšnjega stoletja. Kljub temu še vedno okoli tretjina prebivalstva živi pod pragom revščine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje