Sabotažo Severnega toka odobril Zelenski? Kijev: “Popoln nesmisel”

Svet 15. Avg 202421:41 6 komentarjev
Severni tok, plin, uhajanje
Uhajanje plina iz plinovoda Severni tok (Foto: PROFIMEDIA)

Sabotaže plinovodov Severni tok v Baltskem morju leta 2022 je odobril Kijev, danes poroča časnik Wall Street Journal (WSJ). Po navedbah časnika naj bi operacijo najprej odobraval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Nato pa naj bi jo poskusil preklicati, vendar neuspešno. V Kijevu so navedbe odločno zavrnili kot "popoln nesmisel". Za sabotažo krivijo Rusijo.

Operacijo naj bi financiral zasebni kapital, njeno izvedbo je nadzoroval pozneje odstavljeni in nato odlikovani nekdanji vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, poročanje WSJ povzemajo tuje tiskovne agencije.

Idejo naj bi skupina ukrajinskih vojaških častnikov in podjetnikov dobila med praznovanjem ukrajinskih uspehov in popivanju. Ker ukrajinska vojska ni imela zadostnih sredstev, naj bi se po pomoč obrnili na tajkune. V sabotaži naj bi sodelovala majhna jadrnica in skupina šestih ljudi, med katerimi so bili tako ukrajinski vojaki kot civilisti z ustreznim strokovnim znanjem, piše Guardian.

Zelenski naj bi načrt sprva odobril, nato pa se je – ko je zanj izvedela CIA in Kijev pozvala, da ga prekliče – umaknil. WSJ navaja, da naj bi Zalužni kljub temu nadaljeval misijo.

“Vpletenost Ukrajine v eksplozije na Severnem toku je popoln nesmisel”

Zalužni, ki je sedaj ukrajinski veleposlanik v Združenem kraljestvu, je za WSJ povedal, da o operaciji ni vedel ničesar. Obtožbe je označil kot “navadno provokacijo”.

“Vpletenost Ukrajine v eksplozije na Severnem toku je popoln nesmisel. Takšna dejanja za Ukrajino niso imela nobenega smisla,” pa je za francosko tiskovno agencijo AFP danes poudaril svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra 2022 potrdili štiri puščanja plina. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da so puščanje povzročile podvodne eksplozije. Švedska je med preiskavo našla sledi eksploziva in potrdila, da so bile eksplozije namerna dejanja.

V sredo je nemško tožilstvo izdalo nalog za aretacijo ukrajinskega državljana v povezavi s sabotažami plinovodov Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju septembra 2022. V okviru nemške preiskave eksplozij plinovodov sta bila sicer identificirana še dva ukrajinska potapljača.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje