Švedska potrdila: Poškodbe plinovodov Severni tok so posledica sabotaže

Svet 18. Nov 202210:53 > 12:29 6 komentarjev
Severni tok, plin, uhajanje plina
Foto: Swedish Coast Guard/Handout via TT News Agency/ REUTERS

Preiskovalci so odkrili sledove eksplozivnih sredstev na mestih, kjer sta bila pred tedni poškodovana cevovoda Severni tok. Švedsko tožilstvo je tako potrdilo, da se je zgodila huda sabotaža, navaja tiskovna agencija Reuters. V Moskvi so se že odzvali na ugotovitve Švedske; sporočili so, da je treba ugotoviti, kdo stoji za sabotažo.

Eksplozije, ki so septembra odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2, zgrajenih za prenos ruskega plina v Evropo, so bile sabotaža, je danes potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov preiskovalci našli sledove eksploziva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Opravljene analize so pokazale sledove eksploziva na več tujih predmetih, odkritih v bližini krajev eksplozij,” je v izjavi povedal državni tožilec Mats Ljungqvist, ki vodi preiskavo. Pri tem je še poudaril, da potekajo nadaljnje analize, da bi lahko prišli do bolj dokončnih zaključkov in posledično odgovorne tudi kaznovali.

Na izjave švedskega tožilstva se je že odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da ugotovitve potrjujejo stališče, ki ga je po eksplozijah zavzela Rusija. Opozoril je, da je zdaj treba ugotoviti, kdo stoji za sabotažo, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Pogovore o popravilu plinovodov je Peskov označil za prezgodnje, saj bi bilo najprej treba izračunati višino in obseg škode. Ta izračun pa bi morali opraviti strokovnjaki iz podjetja, ki upravlja plinovode, ki so po njegovih besedah zdaj tudi dobili dostop do kraja nesreče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra potrdili štiri puščanja plina. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da sta puščanja povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva.

Več držav je bilo že pred ugotovitvami preiskave prepričanih, da je šlo pri poškodovanju plinovodov za namerno dejanje, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi. Tudi Rusija vztraja, da se je na plinovodih zgodila sabotaža in eksplozije označila za dejanje mednarodnega terorizma. Po mnenju Moskve je sicer cilj sabotaže dokončno prekiniti odnose med EU in Rusijo ter oslabiti Evropo.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v minulih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred rusko invazijo na Ukrajino februarja letos projekt ustavila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje