Sassoli pozval Komisijo, naj izpolni obveznosti glede vladavine prava

Svet 23. Jun 202117:41 0 komentarjev
David Sassoli
Johanna Geron/REUTERS

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je Evropsko komisijo pozval, naj izpolni svoje obveznosti v skladu s pogodbo EU, da bi zagotovili spoštovanje vladavine prava v vseh državah članicah EU. Sassoli je s tem sledil pozivu evropskih poslancev, ki grozijo komisiji s tožbo zaradi neukrepanja v primerih kršitve vladavine prava.

V skladu z resolucijo Evropskega parlamenta z 10. junija sem v imenu parlamenta in na podlagi 265. člena pogodbe o delovanju EU pisal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in komisijo pozval, naj izpolni svoje obveznosti kot varuhinja pogodb ter zagotovi popolno in takojšnjo uporabo uredbe o spoštovanju pravne države, je ob odprtju plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Bruslju dejal David Sassoli.

“Prepričani smo, da so nekatere države članice očitno kršile načela pravne države, kar je treba sankcionirati,” je še dejal. Če se komisija v roku, določenem v pogodbah EU, ne bo odzvala, se bomo obrnili na Sodišče EU, je ob tem opozoril Sassoli.

Evropski parlament je v začetku junija sprejel resolucijo, v kateri komisiji očita, da do danega roka 1. junija, ki ji ga je določil parlament, ni ukrepala v primerih kršitve vladavine prava in ni pripravila končnih usmeritev o uporabi uredbe o pogojenosti evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Po prepričanju poslancev je to “zadosten razlog za vložitev tožbe zoper komisijo po 265. členu pogodbe o delovanju EU”. Predsedniku Evropskega parlamenta so tudi naročili, naj komisijo pozove, da v najpozneje dveh tednih izpolni svoje obveznosti iz uredbe in pripravi potrebne usmeritve, kar je Sassoli sedaj tudi naredil.

Mehanizem o pogojenosti izplačila evropskih sredstev s spoštovanjem pravne države je del dogovora o večletnem evropskem proračunu in skladu za okrevanje, ki so ga lani decembra dosegli na vrhu EU in ki je odpravil veto Poljske in Madžarske. V skladu s kompromisom tega mehanizma naj ne bi uporabili, dokler se o zakonitosti ukrepa ne izreče Sodišče EU.

Poljska in Madžarska izpodbijata uredbo

Poljska in Madžarska, na kateri letijo očitki zaradi kršitev vladavine prava, sta marca na Sodišče EU ločeno vložili pritožbi, s katerima izpodbijata omenjeno uredbo.

Evropska komisija je sicer medtem sporočila, da je uredba o pogojenosti evropskih sredstev v veljavi od 1. januarja in da že dela na ugotavljanju kršitev načel vladavine prava v povezavi z uporabo evropskih sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!