Šef Nata opozarja pred stopnjevanjem napetosti na Kosovu

Svet 07. Sep 202322:53 0 komentarjev
Jens Stoltenberg
PROFIMEDIA

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po pogovorih s kosovsko predsednico Vjoso Osmani pozdravil nedavne korake za zmanjšanje napetosti na severu države. "Pozivam vse strani, naj se izogibajo hujskaški retoriki ter delujejo zadržano in v skladu s svojimi zavezami," je dodal in obsodil majski napad protestnikov na Natove vojake misije Kfor.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po nemirih v maju, ko je bilo na severu Kosova ranjenih 93 pripadnikov Kforja, danes izpostavil pomen izogibanja stopnjevanju napetosti. Vpletene strani je pozval, naj se izogibajo hujskaški retoriki ter delujejo z zadržanostjo in v skladu s svojimi zavezami, so sporočili iz zavezništva.

Po pogovorih s kosovsko predsednico Vjoso Osmani v Bruslju je pozdravil nedavne korake, ki jih je Priština na severu Kosova sprejela za zmanjšanje napetosti, vključno z zmanjšanjem števila specialnih policijskih enot in načrti za organizacijo novih lokalnih volitev. “Bistveno pa se je izogniti nadaljnjemu zaostrovanju. Zato pozivam vse strani, naj se izogibajo hujskaški retoriki ter delujejo zadržano in v skladu s svojimi zavezami,” je dejal Stoltenberg.

Pozdravil je tudi nov krog pogajanj, ki bo v okviru dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU potekal prihodnji teden v Bruslju. Izpostavil je, da je dialog edini način za reševanje odprtih vprašanj in dosego rešitve, ki bo upoštevala pravice vseh skupnosti. “To zahteva potrpljenje, vztrajnost in kompromis,” je dodal. Izpostavil pa je, da bo srečanje “priložnost, da Kosovo pokaže, da je odgovoren igralec”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v okviru dialoga za 14. september sklical pogovore s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem, ki sta se v Bruslju nazadnje mudila konec junija.

Stoltenberg je kot povsem nesprejemljivega še označil incident v maju, ko je bilo v neizzvanih napadih na severu Kosova po njegovih besedah ranjenih 93 vojakov Kforja, trije huje. Pozval je h kaznovanju odgovornih. Kosovska predsednica Osmani pa je dejala, da je jasno, kdo je 29. maja napadel sile Kfor in s tem zvezo Nato. Nekateri med njimi so častniki srbske policije, ki so prišli iz Srbije, je dejala in poudarila, da ne samo, da jih niso suspendirali, ampak niso utrpeli nobenih posledic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Stabilnost regije in varnost vojakov Kforja sta odvisni od spoštovanja zavez, ki so jih sprejeli vsi akterji. Zveza Nato jih ima za izjemno pomembne in pričakuje, da bodo v celoti spoštovane,” je po poročanju Anse dejal Stoltenberg. “V skladu z zavezo, ki jo je Priština dala leta 2013, je za kakršnokoli napotitev kosovskih varnostnih sil na sever Kosova potrebno soglasje Kforja. Pričakujemo pravočasna in smiselna posvetovanja o kakršnihkoli akcijah kosovskih varnostnih sil ali kosovske policije, ki bi lahko vplivala na varnostno okolje,” je še dejal.

Razmere na severu Kosova so se po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni etnični Albanci, močno zaostrile. Do najhujšega incidenta je prišlo v Zvečanu konec maja, ko je bilo v spopadih med Srbi in kosovskimi policisti ranjenih več deset pripadnikov Kforja. Po junijskih pogovorih v Bruslju so se napetosti sicer nekoliko umirile, strani pa so se strinjale, da je treba volitve ponoviti, a pogoji za to še niso izpolnjeni. Po nemirih v maju je zavezništvo na Kosovo napotilo več sto dodatnih vojakov iz svojih operativnih rezervnih sil za Zahodni Balkan, so še sporočili iz Nata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!