Na Kosovu vse bolj napeto: solzivec, šok bombe in več kot 50 ranjenih

Svet 29. Maj 202312:12 > 21:55 7 komentarjev
Napetosti na Kosovu
REUTERS/Laura Hasani

Na severu Kosova je v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom znova napeto. Kosovski Srbi se še vedno zbirajo pred sedeži občin, kjer želijo onemogočiti vstop novim županom –etničnim Albancem. Pred eno od občinskih stavb so se pozno popoldne spopadli kosovski Srbi in pripadniki Natovih varnostnih sil Kfor. V spopadu je bilo ranjenih več kot 52 ljudi, poškodovanih je tudi več pripadnikov Kfor. Slovenski vojaki niso sodelovali v tokratnem posredovanju enot Kforja. Srbski predsednik je v izrednem večernem nagovoru krivdo za incidente naprtil kosovskemu premierju Albinu Kurtiju.

Vojaška vozila, bodeča žica in policija. Tako je na severu Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, tudi v ponedeljek, tri dni po izbruhu prvih nemirov. V krajih Zvečan, Zubin Potok in Leposavić so se pred občinskimi stavbami znova zbrali kosovski Srbi, ki so želeli preprečiti vstop novoizvoljenim županom –etničnim Albancem.

Najbolj napeto je bilo pred občinsko stavbo v Zvečanu, kjer so se okoli 17. ure spopadli protestniki, in pripadniki Natovih varnostnih sil Kfor. Kot poroča N1 Beograd, so Natove mirovne sile protestnike, ki so več ur blokirali vozila kosovske policije, začele potiskati stran od občinske stavbe. Pri tem so uporabile solzivec in šok bombe, zbrani kosovski Srbi pa so odgovorili s kamenjem in steklenicami.

Po poročanju srbske N1, se je v spopadih poškodovalo več deset ljudi. Vsaj 52 protestnikov, ki so utrpeli poškodbe zaradi šok bomb, udarcev in solzivca je pomoč poiskalo v bolnišnici. Ena oseba je zaradi strelnih ran v življenjski nevarnosti. Kfor je prek Twitterja potrdil, da je bilo ranjenih okoli 25 italijanskih in madžarskih pripadnikov kontingenta, ki so med spopadi utrpeli zlome in opekline. Italijanski minister za zunanje zadeve Antonio Tajani je na Twitterju zapisal, da so trije od 11 italijanskih vojakov resno poškodovani, a njihovo življenje ni ogroženo.

Slovenski vojaki niso sodelovali pri posredovanju

Slovenski vojaki niso sodelovali v tokratnem posredovanju enot Kforja na severu Kosova, so potrdili v Slovenski vojski (SV). Pripadniki slovenskih oboroženih sil sicer delujejo v tem delu Kosova in nadaljujejo z opravljanjem nalog v skladu z mandatom.

Do incidentov je prišlo že zjutraj, ko so se uslužbenci tamkajšnje upravne enote prebili do občinske stavbe in želeli vanjo vstopiti. Na vhodu jih je ustavila policija in jih razgnala s solzivcem. Množica je nato pred stavbo blokirala oklepna vozila kosovske policije in zahtevala njen umik, varovanje pred stavbo pa so sile Kfor prevzele okoli poldneva.

Vodja stranke Srbska lista Goran Rakić je po poročanju srbskih medijev sporočil, da imajo Srbi v Zvečanu dve zahtevi: da po njihovih besedah nelegitimni župani odidejo in da se pripadniki specialnih enot kosovske policije umaknejo iz občinskih stavb in s severa Kosova nasploh.

zvećani, kosovo, incident zvećani, kosovo, incident
KoSSev
zvećani, kosovo, incident zvećani, kosovo, incident
KoSSev
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
PROFIMEDIA
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
REUTERS/Laura Hasani
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
Spopad med protesti v Zvečanu maja 2023 (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
Zvečan na severu Kosova (Foto: Laura Hasani/REUTERS)
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
REUTERS/Miodrag Draskic
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
REUTERS/Miodrag Draskic
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
REUTERS/Valdrin Xhemaj
Napetosti na Kosovu Napetosti na Kosovu
REUTERS/Valdrin Xhemaj
N1 (Leposavić)

V drugih občinah so protestna zborovanja minila brez spopadov z varnostnimi silami. V Leposaviću so kosovske sile okoli občinske stavbe postavile bodečo žico, v kraju Zubin Potok pa so neznanci zažgali avtomobil kosovske televizije. V vseh večinsko srbskih občinah nove shode napovedujejo tudi za jutrišnji dan.

Napetosti na severu Kosova se v valovih zaostrujejo in umirjajo vse od konca lanskega leta, ko so želeli v Prištini uvesti nove registrske tablice. Sledil je protestni izstop kosovskih Srbov iz vseh institucij in prihod specialcev kosovske policije na sever države. Po incidentih so sledili protesti in postavljanje barikad, napetosti pa so krepile še ostre izjave politikov iz Beograda in Prištine. Aprila so se v štirih večinsko srbskih občinah odvile nadomestne županske volitve, ki pa so jih srbski volilci bojkotirali. Za župane so bili v večinsko srbskih občinah izvoljeni etnični Albanci.

Kaj je povedal predsednik Vučić

Ob nemirih je srbski predsednik Aleksandar Vučić zvišal stopnjo pripravljenosti srbske vojske na najvišjo raven. Srbski predsednik je v izrednem večernem nagovoru krivdo za incidente naprtil kosovskemu premierju Albinu Kurtiju. “Še zadnjič ponavljam in pozivam mednarodno skupnost, naj spametuje Kurtija. Ne z nesmiselnimi napovedmi, ampak z ukrepi,” je dejal srbski predsednik in Srbe na Kosovu je pozval, naj se ne spopadajo s pripadniki Nata.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je po spopadu v Zvečanu dejala, da so “srbske ilegalne strukture” napadle kosovsko policijo, vojake Kfor in novinarje. “Ta nesprejemljiva nasilna dejanja morajo obsoditi vsi. Tisti, ki izvajajo Vučićeve ukaze za destabilizacijo severa Kosova, se morajo soočiti z roko pravice,” je zapisala na Twitterju.

Nato je medtem obsodil “neizzvane napade na enote Kforja”. Kot so zapisali, se mora nasilje nemudoma končati. “Vse strani pozivamo, naj se vzdržijo dejanj, ki še povečujejo napetosti, in začnejo dialog. Kfor bo sprejel vse potrebne ukrepe za ohranitev varnega okolja in še naprej deloval nepristransko v skladu s svojim mandatom,” so še sporočili iz zavezništva.

Na zaostrene razmere se je dopoldne odzvala srbska premierka Ana Brnabić, ki je ocenila, da razmere na Kosovu še nikoli niso bile težje. Po njenih besedah pa je bil odziv Evropske unije in Kforja prepozen. “Zahvaljujem se našim prebivalcem Kosova in Metohije, da so nadvse mirni, da so se nenasilno uprli ter da se borijo za svoje ime in priimek, svoje domove in Srbijo. Zdi se, da specialne enote kosovskih sil, Kfor in Nato komaj čakajo, da Srbi kaj naredijo, da bi lahko reagirali. O naših partnerjih v EU in Kforju nimam lepih besed, njihova reakcija je pozna,” je komentirala Brnabić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje