Severna in Južna Koreja na morju izmenjali opozorilne strele

Svet 24. Okt 202209:53
demilitarizirano območje med Korejama
Foto: Profimedia

Severna in Južna Koreja sta davi na morju ob zahodni obali Korejskega polotoka izmenjali opozorilne strele. Vojska Seula je naprej izstrelila opozorilne strele proti severnokorejski trgovski ladji, ki je prestopila demarkacijsko črto, na kar je Pjongjang odgovoril z artilerijskimi izstrelki v tamponsko območje v Rumenem morju.

Severnokorejsko trgovsko plovilo je prečkalo severno demarkacijsko črto, vendar se je po opozorilnih strelih mornarice Seula umaknilo proti severu, so sporočili iz južnokorejske vojske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Medtem so iz severnokorejske vojske sporočili, da je južnokorejska vojaška ladja nekaj minut zatem “prestopila vojaško demarkacijsko črto pod nadzorom” Pjongjanga in začela streljati z “izgovorom, da nadzoruje neidentificirano ladjo”. Severnokorejska vojska je zato v odgovor izstrelila deset opozorilnih strelov.

Meja med Severno in Južno Korejo ni uradno določena, ker sta državi po koncu korejske vojne leta 1953 tehnično še vedno v vojni.

Odnosi med Severno in Južno Korejo so sicer že dolgo časa močno zaostreni.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je prejšnji mesec svojo državo razglasil za “nepovratno jedrsko silo”, s čimer je dejansko končal pogajanja o prepovedanih severnokorejskih oboroževalnih programih.

Pjongjang je namreč v zadnjih tednih izvedel več preizkusov orožja, vključno s taktičnimi jedrskimi vajami, na kar sta Seul in Washington odgovorila s skupnimi vojaškimi vajami. Poleg tega je Južna Koreja nedavno prvič po petih letih uvedla sankcije proti Severu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar