Slavni igralec na oder prišel na invalidskem vozičku in požel ovacije

Magazin 20. Feb 202420:24 1 komentar
Michael J. Fox na invalidskem vozičku
Foto: Zajem zaslona/YouTube

Igralec, ki trpi za zahrbtno boleznijo, se je pojavil na podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta, na oder pa je prišel na invalidskem vozičku.

Igralec Michael J. Fox, najbolj znan po vlogi v filmih Nazaj v prihodnost, je v nedeljo na podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta požel ovacije občinstva.

Fox je na oder prišel na invalidskem vozičku, piše revija People in v londonski dvorani Royal festival Hall razglasil velikega zmagovalca večera. 62-letni igralec se že več kot 30 let spopada s Parkinsonovo boleznijo.

Fox je podelil priznanje filmu Oppenheimer, ki je osvojil sedem kipcev.

Igralca, kot sta Ryan Gosling in Margot Robbie, sta vstala in mu zaploskala, medtem ko so se po dvorani širili glasni vzkliki.

“Ne pravijo brez razloga, da so filmi čarobni, saj nam lahko spremenijo dan. Spremenijo lahko naš pogled in včasih celo naše življenje,” je Fox povedal ob predstavitvi nominirancev v kategoriji za najboljši film.

Družbena omrežja so hitro preplavili video posnetki njegovega nastopa. Veliko ljudi se strinja, da je Fox neverjetna inspiracija vsem nam, medtem ko so drugi povedali, da so jih preplavile solze, ko so videli, kako je igralec prišel na oder.

Foxu so Parkinsonovo bolezen diagnosticirali leta 1991. Gre neozdravljivo nevrodegenerativno motnjo, ki vpliva na gibanje in povzroča različne simptome, kot so tresenje, togost mišic, počasnost gibanja in težave z ravnotežjem. Čeprav se Fox s to boleznijo bori že dolgo, je leta 2021 dobil še eno grozljivo diagnozo. Zdravniki so mu na hrbtenici odkrili tumor, ki je hitro rasel. Imel je strašne bolečine in skoraj ostal negiben.

“Lahko bi ostal paraliziran, če me ne bi operirali,” je dejal Fox, ki je prestal nevaren poseg. Zdravniki so morali biti zelo previdni, saj je bil tumor blizu hrbtenjače. Na srečo je bila operacija uspešna, okrevanje pa je trajalo mesece.

Kljub temu pa Fox ni obupal. Nasprotno, postal je neomajen zagovornik raziskav Parkinsonove bolezni in ustanovil neprofitno organizacijo Michael J. Fox Foundation, ki je do leta 2022 zbrala več kot 1,58 milijarde evrov. Ta sredstva so bila namenjena podpori raziskav, ki razvijajo nove terapije, diagnosticirajo bolezen v zgodnejših fazah in prinašajo boljše razumevanje Parkinsonove bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje