Slovaška obtožuje Rusijo, da se je vmešavala v sobotne volitve

Svet 02. Okt 202319:33 1 komentar
Parlamentarne volitve na Slovaškem
PROFIMEDIA

Slovaško zunanje ministrstvo je Rusijo obtožilo vmešavanja v sobotne parlamentarne volitve, na katerih je zmagal nekdanji premier Robert Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih. Zmotile so jih izjave vodje ruske zunanje obveščevalne službe, ki je med volilnim molkom vmešavanja v volilni proces obtožil Združene države Amerike.

Slovaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je Rusijo obtožilo vmešavanja v sobotne parlamentarne volitve in na zagovor poklicalo predstavnika ruskega veleposlaništva v Bratislavi. Razlog za to je izjava vodje ruske zunanje obveščevalne službe Sergeja Nariškina, ki jo je objavil v času volilnega molka na predvečer predčasnih volitev na Slovaškem.

Nariškin je namreč v izjavi, ki jo je v petek objavila ruska zunanja obveščevalna služba (SVR), trdil, da so se v proces izvedbe volitev na Slovaškem vmešavale ZDA. “Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna si aktivno prizadeva za vmešavanje v notranjepolitične zadeve Slovaške. Washington očitno ne želi, da bi v Evropi prevzel oblast še en nacionalno usmerjen predsednik vlade, kot je madžarski Viktor Orban,” je po navedbah ruskih medijev sporočil Nariškin.

SVR je zapisala še, da je ameriško zunanje ministrstvo svojim evropskim zaveznikom naročilo, naj lobirajo v lokalnih političnih in poslovnih krogih na Slovaškem, da bi zagotovili, da bodo volitve potekale po željah Washingtona. V ta namen naj bi uporabili vsa sredstva, tudi izsiljevanje, ustrahovanje in podkupovanje.

Slovaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da tovrstne namerno razširjene dezinformacije pomenijo nesprejemljivo vmešavanje Rusije v volilni proces na Slovaškem, ki “kot neodvisna, suverena in demokratična država svojim državljanom zagotavlja pošten in pregleden potek volitev,” poroča Tasr.

“Ministrstvo za zunanje zadeve odločno protestira proti lažni izjavi ruske obveščevalne službe, ki postavlja pod vprašaj integriteto svobodnih in demokratičnih volitev v naši državi,” je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Matuš David. V Bratislavi so dodali še, da Moskva s takšnimi izjavami spodkopava bilateralne odnose in deluje v nasprotju z načeli mednarodnih odnosov.

Predsednica Zuzana Čaputová in mandatar Robert Fico
PROFIMEDIA

Na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je sicer zmagala stranka Smer-SSD nekdanjega premierja Roberta Fica, ki mu je slovaška predsednica Zuzana Čaputova danes pričakovano podelila mandat za sestavo vlade.

Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih, je v eni prvih izjav po objavi volilnih izidov med drugim dejal, da imajo Slovaška in Slovaki “večje probleme”, kot je ukvarjanje z Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje