Konec slovaške pomoči Ukrajini? Slovaki na volitvah izbrali prorusko stranko

Svet 01. Okt 202311:01 16 komentarjev
Robert Fico
Robert Fico Foto: PROFIMEDIA

Na Slovaškem je na predčasnih parlamentarnih volitvah zmagala socialdemokratska stranka nekdanjega premierja Roberta Fica. Dobila je 23,3 odstotka glasov. Ficu, sicer znanemu po svojih proruskih stališčih, analitiki sicer napovedujejo težave pri oblikovanju večinske koalicije, za njegov bodoči mandat pa že vlečejo vzporednice z vladanjem madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala socialdemokratska stranka Smer-SSD nekdanjega premierja Roberta Fica, ki je po skoraj vseh preštetih glasovnicah dobila 23,3 odstotka glasov. Na drugem mestu je novinka v parlamentu, liberalna Progresivna Slovaška s 17 odstotki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izidi vzporednih volitev v soboto zvečer so sicer napovedovali zmago liberalcev, ki jih vodi evropski poslanec Michal Šimečka, a po 99 odstotkih preštetih glasovnic je, kot je davi objavila slovaška volilna komisija, na prvem mestu Smer-SSD.

Kljub zmagi pa utegne imeti Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih, precej težav pri oblikovanju koalicije, ki bi imela večino v parlamentu. Njegova stranka bo imela sicer v 150-članskem parlamentu predvidoma 42 sedežev.

Stranka Roberta Fica
PROFIMEDIA

Ena od možnih partnerk je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP levousmerjena Glas-SD, ki je nastala leta 2020, ko je skupina poslancev zapustila Ficovo Smer. Glede na volilne rezultate je pristala na tretjem mestu in bo zasedla 27 sedežev v parlamentu. Vodi jo Peter Pellegrini, ki je postal premier leta 2018 po Ficovem odstopu sredi protestov po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke.

Pellegrini je novinarjem povedal, da ni dobro, če sta v vladi dva nekdanja premierja, a “to ne pomeni, da takšna koalicija ni mogoča”.

Analitik Branislav Kovacik z univerze v Banski Bystrici ocenjuje, da se bo Pellegrini pridružil koaliciji. “Mogoče ne bo sedel v vladnem kabinetu. Lahko da bo predsednik parlamenta, kar je v preteklosti že bil in tudi dobro opravljal,” je dejal za AFP.

Glas-SD, ki velja za zmernejšo ločino Ficove Smer-SSD, bo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA najverjetneje imela glavno besedo po volitvah, saj bo brez nje težko sestaviti katero koli vlado z večino v parlamentu.

Stranki Smer-SSD in Glas-SD bi lahko sklenili sodelovanje z nacionalistično SNS, ki se ji obeta deset sedežev, in tako bi skupaj imele večino v parlamentu. Fico je v preteklosti že dvakrat sestavil vlado z SNS, ki prav tako nasprotuje vojaški pomoči Ukrajini.

Robert Fico
Robert Fico (Vir: PROFIMEDIA)

Konec slovaške pomoči Ukrajini?

Fico je pred volitvami med drugim napovedoval, da bo njegova država, če bo premier, prenehala pošiljati vojaško pomoč v sosednjo Ukrajino. Zavzel se je tudi za boljše odnose z Rusijo.

Po oceni analitikov se bo slovaška zunanja politika, če bo vlado prevzel Fico, korenito spremenila in bi utegnila postati podobna politiki, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban.

Volilna udeležba je bila 68-odstotna.

V novi sestavi parlamenta bo tudi sredinska stranka OLaNO nekdanjega premierja Igorja Matoviča, ki se je pred volitvami stepel z nekdanjim notranjim ministrom. Njena koalicija je pridobila 16 poslanskih sedežev.

Parlamentarni prag so prestopili tudi sredinski krščanski demokrati in desna SaS, še poroča AFP.

Skrajno desna Republika je z 4,87 odstotka podpore za las zgrešila vstop v parlament. Skrajno desna Ljudska stranka naša Slovaška (LSNS) Mariana Kotlebe ni zbrala niti odstotka podpore. Presenetljivo nizko podporo je dobila tudi stranka Mi smo družina Borisa Kollarja, ki je bila še pred kratkim del vladne koalicije. Zbrala je 2,24 odstotka glasov, poroča APA.

Smrtni primer na enem od volišč podaljšal volilni molk

Sobotno glasovanje in štetje izidov sta trajala nenavadno dolgo. Najprej je bil volilni molk podaljšan zaradi smrtnega primera na enem od volišč, zaradi česar je bila zakasnjena objava rezultatov vzporednih volitev. Tudi štetje volilnih izidov je bilo počasno, tehtne številke so objavili šele nekaj ur po zaprtju volišč v nedeljo zgodaj zjutraj.

Stranke večinoma niso čakale na zaključek štetja glasov in so izjave preložile na danes, ko bodo imele na voljo ustrezne podatke. Državna volilna komisija naj bi uradni končni izid potrdila danes dopoldne, navaja APA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje