Banka Slovenije: Vpliv sankcij na slovenske banke je minimalen

Gospodarstvo 25. Feb 202213:47 > 01. Mar 2022 14:39
Sberbank
Žiga Živulović jr./Bobo

Največja ruska banka Sberbank se je po ruski invaziji v Ukrajini znašla na seznamu sankcioniranih podjetij s strani ZDA, ki banki onemogoča dolarski plačilni promet. V mednarodni javnosti je tudi velik pritisk za izključitev ruskih bank iz sistema SWIFT. Posledično iz različnih držav prihajajo fotografije vrst pred poslovalnicami. V slovenski Sberbank, ki jo Rusi sicer prodajajo, a postopek še ni končan, poudarjajo, da poslujejo kot običajno. Tudi Banka Slovenije ocenjuje, da je vpliv sankcij minimalen, poslovanje vseh bank pa stabilno.

V slovenski Sberbank zadnje dni zaradi geopolitičnih razmer opažajo povečano število vprašanj komitentov, a poudarjajo, da na slovensko vejo banke geopolitične razmere ne vplivajo. “Banka posluje kot običajno in vsem svojim strankam zagotavlja vse produkte in storitve. Sberbank je slovenska banka, ki posluje na lokalnem trgu, oskrbuje predvsem stranke na lokalnem trgu in jo regulira centralna banka Republike Slovenije – Banka Slovenije,” je banka navedla v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani. Poudarimo, da je vsaka banka, ki posluje na slovenskem trgu, podvržena slovenski in evropski bančni regulativi, ki ves čas nadzira kapitalsko ustreznost bank. Vse vloge državljanov v slovenskih bankah (denar na tekočem računu in morebitni depoziti) so zavarovane do višine 100 tisoč evrov oziroma je ta znesek vključen v sistem jamstvenih vlog.

Slovenska Sberbank je sicer v postopku prevzema – novembra je ruska državna banka celotno mrežo poslovalnic v državah bivše Jugoslavije prodala podjetjem v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Slovensko vejo bo prevzela Gorenjska banka, a kot nam je povedal neimenovani sogovornik iz Gorenjske banke, prevzem še ni zaključen, saj vsi odložni pogoji (med temi so dovoljenja varuha konkurence in Banke Slovenije) še niso izpolnjeni. Dokončan pa naj bi bil spomladi.

BS: Sprejete sankcije imajo minimalni vpliv na naš bančni sistem

Na Banki Slovenije pravijo, da pozorno spremljajo dogajanje v Ukrajini in sprejemanje sankcij proti Rusiji. “Po zadnjih informacijah so do zdaj sprejete sankcije v skladu s pričakovanji oziroma napovedmi ter imajo na slovenski bančni sistem minimalni vpliv. V Banki Slovenije proučujemo posledice že znanih in tudi morebitnih prihodnjih sankcij. O naših ugotovitvah bomo ažurno obveščali vse javnosti.”

Ob tem poudarjajo, da je finančna stabilnost na ravni celotnega bančnega sistema in posameznih bank zagotovljena ter da vse banke v Sloveniji, vključno s Sberbank, poslujejo stabilno in izpolnjujejo predpisane bonitetne zahteve.

Skrbi komitentov

Novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić je včeraj poročala, da so Ukrajinci po napadu stali v vrsti pred bankomati in dvigovali gotovino, fotografije čakalnih vrst pred poslovalnicami prihahajo s Češke ter Bosne in Hercegovine. Vrsta pa je bila danes zjutraj tudi pred banko Sberbank v Zagrebu (omenimo, da je tudi tamkajšnja mreža poslovalnic Sberbank v postopku prodaje Kostiću).

Prizor iz Zagreba:

Sberbank
Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvaško ministrstvo za finance je po poročanju N1 Zagreb za danes napovedalo tiskovno konferenco o stanju v Sberbank. “Včerajšnji napad Rusije na Ukrajino je vzbudil zaskrbljenost na vseh področjih življenja, med drugim na področju zavarovanja vlog, predvsem v zvezi z ruskimi bankami, ki delujejo na Hrvaškem, natančneje Sberbank,” so ob tem pojasnili v Hrvaški agenciji za jamstvo vlog. Že včeraj so sicer v hrvaški centralni banki poudarili, da država jamči za vse vloge do 100 tisoč evrov.