N1 v Kijevu: “Danes je za Kijev dan odločitve, danes bomo vedeli”

Svet 25. Feb 202211:07 > 01. Mar 2022 14:39
Ana Mlinarić
N1

"Danes je za Kijev dan odločitve, danes bomo vedeli," sta novinarki N1 Ani Mlinarić danes zjutraj v zaklonišču v Kijevu povedala Ukrajinec in njegova hči.

Ruske sile, ki so v četrtek zgodaj zjutraj napadle Ukrajino, so že v Kijevu. Prebivalce mesta na nevarnost opozarjajo sirene, številni so se zatekli v zaklonišča, kleti stanovanjskih stavb in na postaje podzemnih železniških postaj. V Kijev je v sredo zvečer prispela tudi novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić, ki pa je morala mesto zaradi nevarnosti danes zapustiti.

#related-news_0

Kot je novinarka zapisala v objavi na Twitterju, Kijev zapuščajo tri hrvaške novinarske ekipe: poleg N1 Zagreb tudi Nova TV in RTL Hrvaška. Kot pravi, številni Ukrajinci ostajajo v mestu, ruske sile pa so medtem že prišle v Kijev.

“Ob tej novici sta mi oče in hči danes zjutraj v zaklonišču rekla: ‘Danes je za Kijev dan odločitve, danes bomo vedeli.’,” je povedala in dodala: “Srečno, dobri ljudje.” 

Kot je poročala Mlinarić, je v Kijevu slišati sirene za zračni napad. Sireno v mestu je na video ujela tudi ekipa CNN.

Zgodaj zjutraj je novinarka poročala, da je bilo v Kijevu slišati več močnih eksplozij. “V našem hotelskem zavetišču narašča nervoza, spremljajo vse novice o napredovanju ruskih čet proti Kijevu,” je zapisala v objavi na Twitterju.

Dodala je, da je v zavetišču hotela okoli 15 polnoletnih oseb (vsi so zaposleni v hotelu), eno dekle in dve muci. Večina teh ljudi je iz Donecka, od koder so leta 2014 pobegnili pred proruskimi skupinami, ki so jim jemale denar in avtomobile. V zaklonišču so bili že večkrat, zato tokratno skrivanje v zaklonišču za njih ni nič novega.

Ekipa N1 Zagreb je bila pred tem nastanjena v hotelu na Trgu neodvisnosti – Majdan. Gre za glavni kijevski trg, kjer se je leta 2004 začela oranžna revolucija, ko so prebivalci protestirali proti “prirejenim” rezultatom volitev, na katerih je takrat zmagal proruski kandidat Viktor Janukovič. To območje je zato “velik trn v peti” Putinu. Ker bi lahko bilo to območje tarča napadov ruske vojske, so goste hotela, med njimi več novinarskih ekip, včeraj čez dan tudi evakuirali na postajo podzemne železnice. Po dveh urah so se lahko nato vrnili v hotel.