Veter, vročina, suša: gasilci le stežka krotijo požar v Makedoniji

Svet 07. Avg 202109:50 > 10:04 0 komentarjev
gasilci Severna Makedonija požar
URSZR

Slovenske gasilske enote, ki jih je Uprava RS za zaščito in reševanje poslala v boj z ognjenimi zublji v Severni Makedoniji, po odločitvi lokalnih oblasti varujejo tri naselja Pehčevo, Mačevo in Robovo. Požar se zaradi neugodnih razmer zelo hitro širi, zato so se bili včeraj primorani umakniti z enega od delovišč. "Piha veter, ki ves čas spreminja smer, temperature so visoke - nad 35 stopinj Celzija, relativna vlažnost je nizka, območje je gosto poraščeno," sporočajo.

Severna Makedonija je zaradi povečanega števila požarov v četrtek za 30 dni razglasila izredne razmere, še isti dan pa je na pomoč odšlo 50 slovenskih gasilcev.

Makedonske lokalne oblasti so slovenske gasilske enote poslale na območje vasi Pehčevo, Mačevo in Robovo z nalogo varovati naselja pred ognjeno fronto.

“Razmere za širitev požara so zelo neugodne, piha veter, ki ves čas spreminja smer, temperature so visoke – nad 35 stopinj Celzija, relativna vlažnost je nizka, območje je gosto poraščeno pretežno z borovim gozdom in cipresami. Požar se zelo hitro širi,” gasilci sporočajo iz Makedonije.

gasilci Severna Makedonija
URSZR

Umik zaradi nevarnega širjenja požara

Zaradi nevarnega širjenja požara so se bili včeraj v popoldanskih urah primorani umakniti z delovišča pri Mačevem, se reorganizirati in vzpostaviti zaščito ogroženih vasi Pehčevo in Robovo. Slovenska odprava tesno sodeluje z avstrijskimi kolegi, ki so v Severno Makedonijo prišli s 43 vozili in 136 gasilci.

Na pomoč prek mehanizma Evropske unije (EU) je prišla tudi odprava iz Bolgarije s tremi vozili in 25 gasilci, prav tako je Srbija v Severno Makedonijo napotila štiri helikopterje, ki gasijo požar na območju slovenskega delovišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!