V napadu na vzhodu Ukrajine najmanj 17 mrtvih, Zelenski o brezobzirni zlobi

Svet 06. Sep 202307:31 > 21:09 37 komentarjev
PROFIMEDIA

V ruskem raketnem obstreljevanju nakupovalne ulice v središču mesta Kostjantinivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj 17 ljudi, ranjenih pa najmanj 32. "Vsi, ki imajo še vedno opravka z Rusijo, preprosto ignorirajo realnost. Grozljivo zlo, brezobzirna zloba in popolna nečlovečnost," je v objavi na družbenih omrežjih še zapisal ukrajinski predsednik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obsodil, da je namerno napadla civiliste. Napad so obsodili tudi EU, ZN in ZDA.

Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je sporočil, da je bilo v ruskem raketnem obstreljevanju sredi dneva v središču mesta Kostjantinivka ubitih najmanj 17 ljudi, 32 pa ranjenih. Premier Denis Šmigal pa je povedal, da je med smrtnimi žrtvami tudi otrok in da je Rusija napad izvedla 20 kilometrov od frontne črte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je napad obsodil kot grozljiv, zloben in nečloveški. Rusijo pa je obtožil, da je namerno napadla civiliste, saj nikjer v bližini ni bilo vojaških enot.

Na posnetkih nadzornih kamer iz mesta, ki jih je poleg svojega zapisa na omrežju X objavil Zelenski, je sprva videti le mirno nakupovalno ulico v središču Kostjantinivke, mesta, ki leži nekaj manj kot 100 kilometrov severno od Donecka in je imelo pred vojno približno 65.000 prebivalcev.

Nato se na posnetku nenadoma zasliši žvižg izstrelka, ki mu sledi zelo močna eksplozija. Drugi videoposnetek pa prikazuje stavbe, ki jih zajamejo plameni – gasilci so sicer požar že uspešno omejili. V napadu naj bi bilo poškodovanih več trgovin, tržnica in lekarna.

“Vsi, ki imajo še vedno opravka z Rusijo, preprosto ignorirajo realnost. Grozljivo zlo, brezobzirna zloba in popolna nečlovečnost,” je v objavi na družbenih omrežjih še zapisal ukrajinski predsednik.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Napad so obsodili tudi Evropska unija, Združeni narodi in ZDA.

Rusija po propadu dogovora o izvozu žita okrepila napade

Pristanišče Izmail na reki Donavi je po julijskem umiku Rusije iz sporazumu o žitu, ki je omogočal izvoz žita iz črnomorskih pristanišč, postalo glavna izvozna točka za ukrajinsko žito in druge proizvode.

Rusija je po propadu dogovora okrepila napade tako na širše območje Odese kot Mikolajiva, kjer se nahaja za izvoz kmetijskih proizvodov ključna infrastruktura. V noči na ponedeljek so denimo ukrajinske sile nad Odeso sestrelile 17 ruskih brezpilotnih letalnikov, ki so leteli zelo blizu sosednje Romunije.

Minulo noč je bil tarča napada tudi Kijev, po navedbah oblasti pa žrtev ali škode ni bilo. Ruska letala so na prestolnico med drugim izstreljevala manevrirne rakete, je prek Telegrama sporočil vodja mestne vojaške uprave Sergij Popko in dodal, da je vse uničila zračna obramba.

Vlada Združenega kraljestva namerava rusko skupino plačancev Wagner uvrstiti med teroristične organizacije. To bi pomenilo, da bo nezakonito biti član ali podpornik te skupine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje