Rusija odstopila od izvajanja sporazuma o izvozu žita

Svet 29. Okt 202212:58 > 18:27 7 komentarjev
Ladja iz Ukrajine prevaža žito
Ladja iz Ukrajine prevaža žito. (Foto: Serhii Smolientsev/REUTERS)

Rusija je zaradi današnjega napada na črnomorsko floto v Sevastopolu, za katerega je okrivila Ukrajino in Veliko Britanijo, odstopila od sporazuma o izvozu žita iz zasedenih ukrajinskih pristanišč. Poročil o škodi po napadu na Krimu je za zdaj malo, po ruskih navedbah je bila poškodovana vojaška ladja, minolovec Ivan Golubec ter nekaj drugih naprav v zalivu. Ukrajinske oblasti so medtem prebivalce Kijeva opozorile, da zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo pričakujejo daljše izpade električne energije, ki lahko trajajo tudi več kot štiri ure.

Rusija je odstopila od dogovora o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč, poroča tiskovna agencija Reuters. Razlog za odstop je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva današnji napad na črnomorsko floto v Sevastopolu. “Zaradi terorističnega napada kijevskega režima, izvedenega v sodelovanju z britanskimi vojaškimi strokovnjaki na ladje črnomorske flote in civilna plovila, ki varujejo izvoz žita, ruska stran prekinja sodelovanje pri izvajanju sporazuma,” sporočilo ministrstva navaja Reuters.

Sporazum, ki sta ga Rusija in Ukrajina v Istanbulu ločeno podpisali julija, je vzpostavil skupni center za poveljevanje in nadzor. V njem so predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in Združenih narodov spremljali plovbo ladij z žitom in nadzorovali tovor, da bi preprečili prevažanje orožja. Rusija je sicer že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sporazum o izvozu ukrajinskega žita, če bi prišlo do terorističnega napada ali sabotaže.

V Ukrajini so se odzvali, da je Rusija izrabila napad z droni. “Moskva izrablja lažne razloge za blokado žitnega koridorja, ki zagotavlja prehransko varnost milijonom ljudi. Pozivam vse države, naj od Rusije zahtevajo, da ustavi svoje igre lakote in spet začne izpolnjevati svoje obveznosti,” je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Združeni narodi so Rusijo že pozvali k ohranitvi sporazuma. “Življenjskega pomena je, da se vse strani vzdržijo kakršnih koli dejanj, ki bi ogrozile pobudo za prevoz žita prek Črnega morja,” je sporočil Sephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN. Poudaril je, da ima zaradi tega sporazuma dostop do hrane na milijone ljudi po vsem svetu.

Sporazum je bil sicer dosežen julija ob posredovanju ZN in Turčije. Je bistvenega pomena za lajšanje globalne prehranske krize, ki jo je sprožila ruska agresija na Ukrajino, eno glavnih svetovnih izvoznic žita. Rusija je namreč dotlej blokirala ukrajinska pristanišča in s tem tudi izvoz žita. Sporazum je nato kljub sovražnostim močno olajšal izvoz žita; od začetka je v svet odšlo že več kot devet milijonov ton ukrajinskega žita. 19. novembra je bila sicer predvidena revizija sporazuma za njegovo podaljšanje.

V napadu poškodovana vojaška ladja

Sicer pa so o napadih na floto v Sevastopolu, ki naj bi se začeli zjutraj okoli 4.30, prve poročale proruske oblasti na Krimu. Kot je sporočil guverner Mihail Razvožajev, je šlo za največji napad z brezpilotnimi letalniki in celo daljinsko upravljanimi pomorskimi vozili v vodah Sevastopola doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno naj bi bilo v napadu uporabljenih 16 daljinsko vodenih vozil, devet zračnih in sedem morskih, ruska vojska pa trdi, da je uničila vse.

Proruske oblasti so zatrdile, da civilna infrastruktura ni bila poškodovana. Poročil o vojaški škodi je za zdaj malo, po ruskih navedbah je bila v tokratnem napadu poškodovana vojaška ladja, minolovec Ivan Golubec ter nekaj drugih naprav v zalivu.

Krim, strelivo
REUTERS

Ruska stran pa je za napad na črnomorsko floto okrivila tudi Veliko Britanijo. “Priprave tega terorističnega dejanja in urjenje vojakov ukrajinskega 73. specialnega centra za pomorske operacije je bilo izvedeno pod vodstvom britanskih specialistov, nameščenih v mestu Očakiv v ukrajinski pokrajini Mikolajev,” je navedlo obrambno ministrstvo v Moskvi. Poleg tega je Rusija obtožila Veliko Britanijo, da je “vpletena” tudi v eksplozije, ki so uničile plinovoda Severni tok 1 in 2.

Ukrajinski poveljnik: Ruska vojska kljub mobilizaciji ne napreduje

Ruska vojska kljub delni mobilizaciji ne napreduje pri uresničevanju svojih vojnih ciljev, je danes v Kijevu dejal ukrajinski vrhovni poveljnik general Valerij Zalužni. Rusko obrambno ministrstvo je pred tem sporočilo, da je bila delna mobilizacija 300.000 rezervistov končana, približno 82.000 pa naj bi jih bilo na frontni črti.

Kljub prevladi orožja in večjemu številu vojakov Rusija ni zavzela novih ozemelj, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Zalužni. Na srečanju z načelnikom ameriškega generalštaba Markom Milleyjem je dodal, da se Ukrajina še naprej osredotoča na osvoboditev zasedenih ozemelj in preprečitev ruskim okupatorjem, da bi zavzeli nove regije.

Po podatkih ukrajinskega generalštaba je bilo samo v regiji Doneck odstranjenih 300 pripadnikov ruskih sil. V regiji Lugansk je bilo v artilerijskem obstreljevanju ruske vojašnice in vojaške opreme ubitih do 20 okupatorjev, so sporočile ukrajinske oblasti. Teh informacij neodvisni viri niso mogli preveriti, še poroča dpa. Ruska stran skoraj vsak dan poroča, da je bilo ubitih več sto ukrajinskih vojakov.

Kijev čakajo daljše prekinitve oskrbe z električno energijo

Ukrajinske oblasti so prebivalce prestolnice Kijev opozorile, da zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo pričakujejo daljše izpade električne energije, ki lahko trajajo tudi več kot štiri ure. Izpadi so prizadeli približno štiri milijone ljudi, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da Ukrajine obstreljevanje ne bo zlomilo. Izpadi so poleg Kijeva prizadeli regije Dnipro, Žitomir, Harkov, Poltava in mesto Černihiv.

vojna v ukrajini
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Rusija je ta mesec izstrelila več deset raket in brezpilotnih letal iranskega izvora, ki so prizadeli ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Zelenski pravi, da je bila uničena približno tretjina električnih elektrarn v državi. Po podatkih zasebnega energetskega podjetja DTEK je kijevska regija izgubila 30 odstotkov svoje energetske zmogljivosti, kar pomeni, da bodo prekinitve oskrbe z električno energijo brez primere. “Na žalost je obseg omejitev precejšen, veliko večji kot prej,” je dejal direktor podjetja DTEK Dmitro Saharuk.

Zaradi izpadov električne energije so omejili tudi uporabo ulične razsvetljave in javnega prevoza na električni pogon, poroča BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje