Sodišče brez milosti: znana usoda povodnih konjev mamilarskega kralja

Magazin 07. Sep 202416:48 0 komentarjev
Povodni konji
Foto: PROFIMEDIA

Sodišče v Kolumbiji je odredilo ulov povodnih konjev, ki jih je v državo v 80. letih prejšnjega stoletja pripeljal mamilarski kralj Pablo Escobar. Povodni konji, ki so se razmnožili, namreč povzročajo številne težave, rušijo naravno ravnovesje in celo napadajo turiste.

Kot smo poročali, se Kolumbija vse od smrti znanega prekupčevalca drog Pabla Escobarja v 90. letih prejšnjega stoletja sooča z nenavadno težavo. Na svoji posesti ob Bogoti je namreč za sabo pustil več deset povodnih konjev, ki so ušli iz njegovega zasebnega živalskega vrta v zvezni državi Antioquia.

Po območju z bujno vegetacijo se prosto gibajo in nimajo naravnih sovražnikov.

Povodni konji so se tudi namnožili, po oblasti ocenjujejo, da naj bi jih bilo okoli 166. Projekcije okoljevarstvenikov in biologov so pokazale, da bi zaradi hitrega razmnoževanja na območju leta 2035 lahko živelo tudi do tisoč povodnih konjev.

Zdaj tujerodne živali motijo domorodne rastlinske in živalske vrste, pogosto ovirajo promet na bližnji avtocesti in celo napadajo turiste, ki hodijo na ogled Escobarjeve posesti, znane pod imenom Hacienda Nápoles.

Povodni konji
Foto: PROFIMEDIA

Lokalne skupnosti so zaradi teh živali, ki tehtajo dve toni, vedno bolj zaskrbljene. Ob reki Magdalena je bilo več napadov na ribiče, strokovnjaki pa opozarjajo tudi na ogrožanje drugih živalskih vrst. Na drugi strani so zagovorniki pravic živali in turistični delavci, ki nasprotujejo ulovu povodnih konjev, saj so ti pomembna turistična atrakcija.

Upravno sodišče v Cundinamarci je zdaj odredilo ulov povodnih konjev. Ministrstvu za okolje je dalo trimesečni rok za “izdajo predpisa, ki predvideva ukrepe za izkoreninjenje vrste, ki vpliva na ekološko ravnovesje območja”. Med nujnimi ukrepi je navedlo “nadzorovan ulov in sterilizacijo živali”.

Okoljsko ministrstvo je sicer že lani napovedalo sterilizacijo polovice populacije in usmrtitev druge polovice, da bi tako ustavili naraščanje števila povodnih konjev v Kolumbiji. Toda postopki sterilizacije potekajo zelo počasi, usmrtitev pa še ni bilo. Načrti za selitev živali v Mehiko, Indijo ali na Filipine so prav tako spodleteli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!