V Kolumbiji imajo težave s povodnimi konji narkokralja Pabla Escobarja

Svet 05. Mar 202321:01 0 komentarjev
Nilski konj
PROFIMEDIA

Kolumbijske oblasti se lotevajo nekoliko nenavadne operacije: v Indijo in Mehiko bodo odpeljale več deset povodnih konjev. Ti se v Kolumbiji množijo, odkar jih je v državo pripeljal nekdaj zelo vplivni prekupčevalec z drogami Pablo Escobar.

Kolumbija namerava v Indijo in Mehiko poslati več deset povodnih konjev, potomcev živali, ki so bivale v zasebnem živalskem vrtu enega od najbolj znanih prekupčevalcev drog v svetovnem merilu – Pabla Escobarja. Kolumbija bo povodne konje poslala na tuje, saj želi regulirati njihovo naraščajoče število.

Povodnih konjev je po podatkih kolumbijske vlade med 130 in 160, živali pa so se razširile z območja Escobarjeve haciende Napoles, kjer so sprva živeli le en samec in tri samice povodnega konja, navaja CNN. Z ranča, ki leži okoli 250 kilometrov od kolumbijskega mesta Medellín, je sicer vlada po njegovi smrti leta 1993 odpeljala večino drugih živali. Povodne konje pa je pustila, saj je njihov transport zelo zahteven.

Po navedbah lokalnih oblasti naraščajoča populacija povodnih konjev na tem območju že predstavlja izziv okolju in povzroča skrbi lokalnemu prebivalstvu. Študija, objavljena v reviji Nature, kaže, da bi se število tam živečih povodnih konjev v dveh desetletjih lahko povzpelo na 1.500.

Kot je prek Twitterja sporočil guverner province Antioquia, kjer leži nekdanja Escobarjeva hacienda, Aníbal Gaviria, bodo najprej premestili 70 povodnih konjev. 60 naj bi jih odpotovalo v Indijo, 10 pa v Mehiko, ki – enako kot Kolumbija – nista njihov naravni habitat.

Nilski konj
PROFIMEDIA

Cilj je, da gredo povodni konji v države, kjer imajo institucije zmogljivosti, da jih sprejmejo, jim zagotovijo ustrezen dom in nadzirajo njihovo reprodukcijo, je po navedbah CNN še povedal Gaviria. Da bi povodne konje poslali v Afriko, od koder izvirajo, medtem ne pride v poštev. Poteza bi namreč lahko povzročila več škode kot koristi tako za povodne konje kot za lokalni ekosistem, je za ta ameriški medij pojasnila profesorica biologije z Univerze Javeriana María Ángela Echeverry.

“Vsakič, ko selimo živali ali rastline, selimo tudi njihove patogene, bakterije in viruse. Lahko bi prinesli nove bolezni v Afriko – ne le povodnim konjem, ki živijo v tamkajšnji divjini, ampak nove bolezni za celotni afriški ekosistem, ki se ni razvijal z njimi,” je pojasnila.

Kot je še razložil guverner Gaviria, bodo živali transportirali v posebnih kletkah, uspavali pa jih bodo le po potrebi. Transport bi sicer lahko izvedli že v prvi polovici tega leta.

Avtorici prispevka: Ángela Reyes Haczek (CNNE), Kathleen Magramo (CNN)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!