Kakšna bo usoda povodnih konjev “kralja kokaina” Pabla Escobarja?

Svet 03. Nov 202316:01 1 komentar
Povodni konj Pabla Escobarja
Potomec povodnega konja Pabla Escobarja (Foto: PROFIMEDIA)

V Kolumbiji se še vedno soočajo s prevelikim številom povodnih konjev, ki jih je na svojo posest Hacienda Nápoles pred več kot 40 leti naselil narko kralj Pablo Escobar. Živali so se naselile na širše območje, ministrstvo za varstvo okolja pa je predstavilo novo rešitev.

Kolumbija se vse od smrti znanega prekupčevalca drog Pabla Escobarja v 90. letih prejšnjega stoletja sooča z nenavadno težavo. Na svoji veliki posesti ob Bogoti je namreč za sabo pustil več deset povodnih konjev, ki so se v zadnjih 30 letih izza rešetk zasebnega živalskega vrta naselili na širše območje. Povodni konji so se tudi namnožili, po zadnjih podatkih naj bi jih bilo okoli 166. Zdaj tujerodne živali motijo domorodne rastlinske in živalske vrste, pogosto ovirajo promet na bližnji avtocesti in celo napadajo turiste, ki hodijo na ogled Escobarjeve posesti, znane pod imenom Hacienda Nápoles.

Strokovnjaki zato že vrsto let pretresajo ideje, kako rešiti nastalo situacijo. Ministrica za varstvo okolja Susana Muhamad je predstavila nove predloge. Populacijo 166 povodnih konjev bi razdelili na tri skupine. Približno 20 živali bi sterilizirali, nekaj bi jih preselili v tujino, peščico pa usmrtili. “Trenutno že delamo na tem, da bomo živali izvozili iz države,” je povedala ministrica.

Dodala je, da bodo povodne konje poslali le v tiste države, ki bodo preselitev odobrile. Evtanazija naj bi bila zadnja možnost.

Povodni konj Pabla Escobarja
Povodni konji Pabla Escobarja (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti so v preteklosti sicer že poskusile več pristopov za zmanjšanje števila povodnih konjev, med njimi tudi omenjene selitve v tujino in sterilizacijo, a niso bile uspešne. Povodni konji so se namreč znašli na vrhu prehranjevalne verige. Že lani je tako vlada vrsto, ki izvira iz Afrike, označila za invazivno. Odločitev je temeljila na projekcijah okoljevarstvenikov in biologov, ki so pokazale, da bi zaradi hitrega razmnoževanja na območju leta 2035 lahko živelo tudi do tisoč povodnih konjev.

Na drugi strani pa stojijo borci za pravice živali, ki pravijo, da bodo povodni konji ob načrtovanih selitvah, sterilizacijah in evtanaziji trpeli. Vse predvidene aktivnosti bi bile lahko nevarne tudi za ljudi, saj so živali izredno nevarne. Letno ubijejo približno 500 ljudi.

Pablo Escobar, slavni preprodajalec droge iz Kolumbije, še danes velja za “kralja kokaina”. Med več kot desetletnim tihotapljenjem belega prahu iz držav Južne Amerike v ZDA naj bi zaslužil okoli 30 milijard dolarjev (približno 28 milijard evrov). V tem času je veljal tudi za najbolj iskanega zločinca. Umrl je med begom pred policijo leta 1993.

Na območje ob kolumbijski prestolnici se je naselil v 80. letih prejšnjega stoletja, takrat pa je na svoji veliki posesti odprl tudi zasebni živalski vrt. Poleg povodnih konjev je vanj naselil tudi žirafe, kamele in zebre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje