Sodišče v BiH znova odpovedalo sojenje Dodiku

Svet 06. Dec 202315:22 0 komentarjev
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik.
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. (Foto: PROFIMEDIA)

Sodišče Bosne in Hercegovine je znova odpovedalo sojenje predsedniku entitete Republike Srbske Miloradu Dodiku.

Dodik je danes po odhodu s sodišča po poročanju tamkajšnjih medijev povedal, da se obravnava ni začela, ker je sodišče zavrnilo zahtevo obrambe za premestitev postopka na sodišče v Banjaluki. Obramba ima tri delovne dni časa za pritožbo, obravnava pa se v tem času ne more začeti.

Predsednika bosansko-hercegovske entitete na sojenju brani banjaluški odvetnik Goran Bubić, v vlogi njegovega pravnega svetovalca pa je tudi znani hrvaški odvetnik Anto Nobilo.

“Sodišče je zavrnilo našo zahtevo in povedali so nam, da imamo tri dni za pritožbo. Iztekli se bodo v ponedeljek in pritožili se bodo točno takrat,” je po poročanju sarajevskega portala Klix napovedal politični vodja Srbov v BiH.

Ponovil je, da gre za politični proces. Obenem je znova žalil Schmidta, ki ga ne priznava kot predstavnika mednarodne skupnosti, ker njegovega imenovanja leta 2021 zaradi zadržkov Rusije in Kitajske ni potrdil Varnostni svet ZN.

Dodika je danes pred sodiščem in v sodni dvorani podprlo veliko njegovih podpornikov. Srbska tiskovna agencija Tanjug medtem poroča, da so ga ob prihodu v sodno dvorano pričakali z desetminutnim aplavzom.

Sojenje enkrat že preloženo

Sojenje predsedniku Republike Srbske bi se moralo začeti že 22. novembra, a ga je sodišče tedaj preložilo na zahtevo Dodikove obrambe zaradi že prej dogovorjenih službenih obveznosti.

Dodiku in direktorju uradnega lista Republike Srbske Milošu Lukiću sodijo zaradi nepriznavanja odločitev Schmidta. Dodiku zato, ker je 7. julija podpisal dva zakona, ki sta določala, da v Republiki Srbski ne izvajajo odločitev Schmidta in ustavnega sodišča BiH. Lukiću pa zato, ker je dan kasneje zakona objavil v uradnem listu entitete.

Schmidt je na podlagi svojih pooblastil nato oba zakona razveljavil in uvedel spremembe kazenskega zakonika, po katerih so kršitve ustavne ureditve države opredeljene kot kazniva dejanja.

Na začetku sojenja 16. oktobra, ko sta se Dodik in Lukić zgolj izrekla o krivdi, sta oba dejala, da obtožnice ne razumeta. Sodišče je na tej podlagi ugotovilo, da sta se s tem izrekla za nedolžna.

V primeru obsodbe jima grozi od šest mesecev do pet let zapora ter prepoved delovanja v vseh javnih ustanovah in podjetjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!