Španska levica naklonjena pomilostitvi katalonskih separatistov

Svet 04. Okt 202319:43 0 komentarjev
Tiskovni predstavnik združenja Sumar Nacho Alvarez
Tiskovni predstavnik združenja Sumar Nacho Alvarez. (Foto: PROFIMEDIA)

Španski socialisti (PSOE) vršilca dolžnosti predsednika vlade Pedra Sancheza in združenje več manjših levih strank Sumar, ki se pogovarjajo o sestavi nove vlade, podpirajo pomilostitev katalonskih separatistov, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik združenja Sumar Nacho Alvarez.

“Trenutno nimamo nesoglasij glede tega vprašanja,” je dejal Sumar Nacho Alvarez in pojasnil, da je predsednik vlade Pedro Sanchez z vodjo združenja Sumar ter vršilko dolžnosti ministrice za delo v začasni španski vladi Yolando Diaz “razpravljal o pomilostitvi” in pristopu do tega vprašanja.

Gibanje Sumar ima trenutno v 350-članskem parlamentu sicer 31 sedežev, PSOE pa 122, kar ne bo zadostovalo za večino in oblikovanje vlade. Sanchez bo tako potreboval tudi podporo manjših regionalnih strank, vključno s katalonskimi separatisti.

Predvsem je za Sancheza ključna podpora sedmih poslancev stranke Junts katalonskega separatističnega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki je trenutno v Bruslju, kamor se je zatekel pred pregonom španskih oblasti zaradi poskusa izvedbe referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017.

Stranka Junts je med drugim doslej v zameno za podporo Sanchezu zahtevala referendum o neodvisnosti Katalonije, kar pa za Madrid ni sprejemljivo. Sanchezovi socialisti in njihovi potencialni koalicijski zavezniki bi se zato lahko dogovorili o amnestiji za politike in aktiviste, ki so sodelovali pri izvedbi referenduma, vključno s Puigdemontom.

Temu ostro nasprotuje dobršen del španske politike, še posebej desničarske stranke, pa tudi precejšen del javnosti – proti načrtom o pomilostitvi katalonskih politikov je pred nekaj manj kot dvema tednoma v Madridu protestiralo več deset tisoč ljudi. Za ta konec tedna napovedujejo nov protest v Barceloni, ki naj bi se ga udeležili tudi visoki predstavniki konservativne ljudske stranke PP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!