Katalonski separatisti ne smejo opravljati javnih funkcij

Svet 13. Feb 202321:30 0 komentarjev
Katalonija
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Špansko vrhovno sodišče je preučilo kazenski zakonik in odločilo, da štirje katalonski voditelji ne smejo opravljati javnih funkcij.

Špansko vrhovno sodišče je ponovno preučilo decembrsko reformo kazenskega zakonika in kazni, izdane devetim katalonskim voditeljem, ki so leta 2017 organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije. Odredilo je, da bo prepoved opravljanja javnih funkcij ostala v veljavi za štiri voditelje, medtem ko bo za ostale razveljavljena.

Prepoved opravljanja javnih funkcij bo še naprej veljavna za nekdanjega katalonskega podpredsednika in predsednika levičarske stranke ERC, ki nudi parlamentarno podporo manjšinski vladi premiera Pedra Sancheza, Oriola Junquerasa. Prav tako pa bo veljavna za tri nekdanje uradnike, Raüla Romeva, Jordija Turulla in Dolorsa Bassa. Prepoved za Junquerasa ostaja v veljavi do 17. julija leta 2031, za Romeva in Turulla do 5. julija 2030, za Bassa pa do 10. oktobra 2031.

Špansko vrhovno sodišče je prav tako opozorilo, da je ukinitev kaznivega dejanja upora ustvarila pravno praznino za kazensko preganjanje incidentov, do kakršnih je prišlo leta 2017.

Odločitev sodišča sledi decembrski reformi španskega kazenskega zakonika, s katero so kaznivo dejanja upora nadomestili z obtožbo javnega nereda, za katero so predvidene milejše kazni. Obenem so z njo znižali tudi kazen za zlorabo javnih sredstev.

Obe kaznivi dejanji, tako upora kot zlorabe javnih sredstev, so španske oblasti uporabile proti katalonskim voditeljem, ki so leta 2017 organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije. Glasovanje, ki mu je sledila enostranska razglasitev katalonske samostojnosti, so v Madridu označili za nezakonito.

Analitiki menijo, da je bil namen reforme kazenskega zakonika pridobiti podporo katalonskih separatistov pred splošnimi volitvami, ki bodo še letos. Desna opozicijska Ljudska stranka (PP) jo je obsodila kot “prilagojeno obsojencem”, kritični pa so tudi nekateri Sanchezovi socialisti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!