Sprememba na vrhu britanskih konservativcev: Sunak odstavil Nadhima Zahawija

Svet 29. Jan 202311:14 0 komentarjev
Nadhim Zahawi
Toby Melville/REUTERS

Britanski premier Rishi Sunak je zaradi kršitev ministrskega kodeksa pri urejanju davkov z mesta predsednika konservativne stranke odstavil Nadhima Zahawija. Po poročanju tujih medijev naj bi se Zahawi izogibal plačilu davkov v času, ko je bil še finančni minister v vladi Borisa Johnsona.

Preiskava, ki je proti vodji britanskih konservativcev Nadhimu Zahawiju potekala v zadnjem tednu, je pokazala, da se je Nadhim Zahawi izogibal plačilu davkov v času, ko je bil še finančni minister v prejšnji vladi.

Britanski premier Rishi Sunak je v pismu Zahawiju sporočil, da je preiskava pokazala na “resne kršitve ministrskega kodeksa”. Preiskavo je vodil premierjev svetovalec za etiko Lauri Magnus.

Britanski premier je še v sredo v parlamentu zagovarjal svojo odločitev o imenovanju Zahawija za predsedujočega konservativne stranke. Kot je takrat dejal, so se težave Zahawija, povezane z davki, dogajale, še preden je sam postal premier. Davek je bil sicer povezan z deležem v javnomnenjski družbi YouGov, ki jo je Zahawi soustanovil leta 2000, preden je postal poslanec. Zahawi pa ni plačal davka, zato je to od njega zahtevala davčna uprava.

Po poročanju BBC je kasneje z davčno upravo sklenil poravnavo v višini 5,5 milijona evrov. Do te naj bi prišlo med julijem in septembrom lani, ko je bil še minister. Zahawi je omenjeno poravnavo pred dnevi potrdil in dodal, da je bila prvotna odločitev, da ne plača davka, “nepazljiva in nenamerna” napaka.

Sunak in Zahawi
Profimedia

Preiskava britanskega davčnega urada proti Zahawiju se je začela aprila 2021, vendar je nekdanji finančni minister mislil, da gre zgolj za pogovor o njegovih davčnih zadevah. Kot poroča britanski Guardian, bi po besedah preiskovalca Magnusa Zahawi že takrat moral vedeti, da se je znašel v središču resne preiskave.

Kdo bo vodil vladajočo britansko stranko, za zdaj še ni znano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!