Spremembe v srbski politiki: Vučić sestopil s čela najmočnejše stranke

Svet 27. Maj 202317:53 2 komentarja
Vučić
Samir Jordamovic / Anadolu Agency

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po enajstih letih sestopil s čela Srbske napredne stranke. Kot je pojasnil, želi vladajoči stranki s spremembo na vrhu zagotoviti večjo podporo. Vučića je na predsedniškem mestu v stranki nasledil obrambni minister Miloš Vučević, ki pa že napoveduje, da se politika naprednjaške stranke ne bo spremenila.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odstopil s položaja predsednika vladajoče Srbske napredne stranke (SNS). Prepričan je, da si bo stranka z menjavo vodstva lahko zagotovila večjo podporo. Na čelu stranke ga je nasledil obrambni minister Miloš Vučević, ki je ob prevzemu položaja izpostavil, da se politika SNS ne bo spremenila.

“Mislim, da je potreben nekoliko drugačen pristop, da bi združil večje število tistih, ki se želijo boriti za zmago domoljubne in uspešne Srbije,” je na izredni seji sveta stranke SNS dejal Vučić in s tem utemeljil svoj odstop s položaja predsednika vladajoče stranke.

Poudaril je, da stranke ne namerava zapustiti, ob tem pa je opisal 15 let obstoja SNS, ki se je po njegovih ocenah uspela uveljaviti kot ključni politični akter v državi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“V tem času, kljub najbolj brutalni kampanji proti nam – v štirih letih, ko smo bili opozicija in enajstih, v katerih smo spreminjali Srbijo, je SNS postal ključni akter, ki spreminja življenja ljudi na bolje, zagotavlja boljši standard, ustvarja delovna mesta ter ohranja mir in stabilnost v državi,” je dejal.

Vučić je za svojega naslednika predlagal obrambnega ministra Miloša Vučevića, ki so ga nato v stranki tudi izvolili. Ob prevzemu položaja je Vučević izjavil, da se politika SNS ne bo spremenila ter se Vučiću zahvalil za enajst let odličnega vodenja stranke in boja za razvoj Srbije.

“Ostajamo stranka, ki je motor razvoja naše domovine, ki neguje in ohranja tradicionalne vrednote srbskega naroda, ki se bo politično zavzemala za ohranitev Kosova v sestavi Srbije in bo skrbela za interese srbske skupnosti po svetu, zlasti na območju nekdanje Jugoslavije, in stranka, ki bo zanesljiv partner predsedniku republike Vučiću,” je dodal.

Vučić je nedavno napovedal, da namerava v prihodnosti oblikovati novo gibanje, in sicer Narodno gibanje za državo, ki naj bi vključevalo ugledne intelektualce, umetnike in druge javne osebnosti ter naj bi se postopoma povezalo s stranko SNS. To je naznanil tudi Vučević in dejal, da SNS že sodeluje pri oblikovanju gibanja. “Več konkretnih informacij o tem pa bo znanih konec junija,” je še dodal.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil Bojan Klačar, vodja centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid), si Vučić z gibanjem želi zagotoviti nov predsedniški mandat in se izogniti morebitni krizi, ki bi lahko potencialno izbruhnila znotraj SNS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje