Vučić zapušča stranko, ki jo vodi, in ustanavlja blok “normalne Srbije”

Svet 08. Mar 202313:21 > 15:19 1 komentar
Vučić
Samir Jordamovic / Anadolu Agency

V Srbiji bo pod vodstvom predsednika Aleksandra Vučića nastal nov politični blok. Predsednik bo namreč začel formirati novo državljansko Narodno gibanje za državo. Vučić bo podporo za svoj novi projekt iskal na terenu, zato že napoveduje kopico obiskov po Srbiji. Po 15 letih bo izstopil tudi iz Srbske napredne stranke, ki jo trenutno še vodi. Analitiki menijo, da se Vučić tako pripravlja na predčasne parlamentarne volitve, ki bi jih razpisal za prihodnje leto.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić bo kmalu začel formirati novo politično gibanje, so za tiskovno agencijo Tanjug potrdili v predsedstvu. Vučićev novi politični projekt naj bi se imenoval Narodno gibanje za državo, to pa naj bi slonelo na državljanski podpori.

Kot še piše Tanjug, bo srbski predsednik podporo državljanov za svoj projekt iskal po državi, obiske pa naj bi na jugu Srbije začel že ta konec tedna.

Oblikovanje novega državljanskega gibanja ni veliko presenečenje, saj ga je Vučić napovedal že lani. Kot je dejal takrat, bo to novi politični blok “spodobne in normalne Srbije” in bo hkrati državljanski ter nacionalni. Ob takratni napovedi je Vučić povedal, da med prioritetami novega bloka ne bodo ne Zahod ne Vzhod, ampak interesi Srbije. Opozicija je napovedi takrat označila za nič več kot preobrazbo obstoječe Vučićeve stranke pod novim imenom.

Aleksandar Vučić tako zapušča Srbsko napredno stranko, ki jo je leta 2008 ustanovil z nekdanjim predsednikom Tomislavom Nikolićem. Vučić je še vedno njen predsednik, vendar je v nagovoru pred pravoslavnim novim letom napovedal, da se bo v letu 2023 umaknil tudi s čela stranke. Takrat je napovedal še, da je to njegov zadnji predsedniški mandat ter da ne bo spreminjal ustave na način, da bi mu omogočila ponovno izvolitev.

Se Vučić pripravlja na predčasne volitve?

Napovedano snovanje Vučićevega državljanskega gibanja je za N1 Beograd komentiral politolog Boban Stojanović, ki v potezi vidi še eno manipulacijo predsednika. “S snovanjem gibanja se želi predstaviti kot edini zaščitnik Srbije in Kosova,” je dejal Stojanović. Meni, da si Vučić s formiranjem novega političnega gibanja želi povečati priljubljenost med volilci, ki mu je padla po podpori sporazuma o normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo.

Z njim se strinja tudi politolog Mladen Mrdalj, ki je za srbski N1 ocenil, da želi Vučić spremeniti svojo “obstoječo strankarsko mašinerijo” in ji nadeti novo, bolj legitimno fasado. Pri tem pa je še opozoril, da nastanek takšnega gibanja vodi k nadaljnjemu ustvarjanju “diktatorskega” vzdušja v državi. “Če najbolj priljubljen politik v državi svoje gibanje poimenuje za državotvorno, se to lahko razume kot sporočilo, da je vsakršna opozicija proti državi,” je opozoril Mrdalj.

Politolog Boban Stojanović pa je še ocenil, da se Vučić pripravlja na morebitne predčasne parlamentarne volitve, ki jih bo po njegovih predvidevanjih najverjetneje razpisal prihodnje leto skupaj z lokalnimi. Srbi so svoje predstavnike v parlamentu volili lani spomladi, redne volitve pa so na sporedu šele leta 2026. Vendar predčasni odhodi na volišča v Srbiji niso nič nepričakovanega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje