Pesem, ki naj bi jo Tito prepovedal iz zelo nenavadnega razloga

Magazin 23. Nov 202315:25 1 komentar
Josip Broz Tito, Jugoslavija, SFRJ
Foto: PROFIMEDIA

Med prebivalci nekdanje Jugoslavije je krožil mit, da je nekdanji predsednik države prepovedal srbsko pesem, a ne iz političnega, ampak povsem drugega razloga.

Nekdanja Jugoslavija je bila vir mnogih pesmi, od katerih nekatere niso bile pogodu takratnim oblastem, določene pa so bile zaradi neustrezne politične vsebine tudi zares prepovedane.

Srbsko pesem iz leta 1950 naj bi takratni predsednik države Josip Broz – Tito in Centralni komite jugoslovanske komunistične partije prepovedala iz zelo nenavadnega razloga, piše portal N1 Beograd – pesem naj bi bila namreč preveč depresivna.

Gre za pesem Pluća su mi bolna (Pljuča me bolijo), napisal pa jo je srbski skladatelj in pesnik Dragiša Nedović, ki je v tistem času bolehal za tuberkulozo.

“Pljuča me bolijo, zdravja nimam več, bližajo se mi poslednji dnevi. Živel bom danes, morda še jutri, potem pa zbogom za zmeraj, življenje. Ni mi žal mojega ubogega življenja, ker sreče nikoli nisem okusil. Samo bolečino in trpljenje, gorke solze sem prelival. Nikoli v življenju nisem bil srečen,” pravi besedilo pesmi.

Pesem, napisano v stilu bosanskih sevdalink, je prvi posnel pevec Zaim Imamović, nato pa še Velibor Spužić Kvaka.

Kot še piše srbski portal, je prepoved trajala približno deset let, potem pa je Titova soproga Jovanka pesem naročila za neko proslavo. Tam ji jo je odpela Nada Mamula, ki je v tistem času že bila znana kot “kraljica sevdaha” – zvrst balkanske glasbe, ki opeva otožne, predvsem ljubezenske zgodbe.

To pa ni edina zgodba, povezana s Titom in jugoslovansko glasbo. Pred časom smo pisali tudi, kaj se je zgodilo, ko je Tito slišal pesem takrat zelo priljubljene glasbene skupine Bijelo Dugme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje