Srbski prostovoljci prispeli v Zaporožje: “Prišli smo, da podpremo brate Ruse”

Svet 17. Jan 202316:36 5 komentarjev
Borec skupine Wagner
Fotografija je simbolična (Foto: Sputnik/PROFIMEDIA)

Prostovoljci iz Srbije so prispeli v regijo Zaporožje v Ukrajini in tam začeli usposabljanje v okviru ruskega bataljona. "Prišli smo, da podpremo brate Ruse, saj se dobro spominjamo vloge, ki so jo odigrali v Jugoslaviji v devetdesetih letih," je po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti povedal eden od srbskih prostovoljcev.

Prvi srbski prostovoljci so v okupirani ukrajinski regiji Zaporožje začeli usposabljanje v okviru ruskega bataljona prostovoljcev, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti. Srbski borci se usposabljajo skupaj z ruskimi vojaki na enem od poligonov za usposabljanje v regiji.

Da so se srbski prostovoljci pridružili bataljonu Sudoplatov v regiji Zaporožje, je že v petek poročala ruska tiskovna agencija Tass.

“Prišli smo, da podpremo brate Ruse, saj se dobro spominjamo vloge, ki so jo odigrali v Jugoslaviji v devetdesetih letih. Spomnimo se krivice, ki jo je Nato izkazal v odnosu do Srbije in situacije na Kosovu. Zato smo prišli, da podpremo ruski narod in njihov boj,” je za rusko agencijo dejal eden od srbskih prostovoljcev, ki ima vzdevek Dunav, piše srbski Danas.

Na vprašanje, kateri so glavni cilji srbskih prostovoljcev in kako dolgo bodo ostali, pa je drugi prostovoljec, Sava, povedal: “Zdaj je naš glavni cilj, da smo skupaj s svojimi ruskimi brati, da se učimo, urimo in dobimo njihove izkušnje.” Kot je poudaril, prostovoljci do Rusov gojijo bratski odnos.

Preberite še: Prebegli nekdanji ruski plačanec: “Vrženi smo bili v boj kot topovska hrana”

Za udeležbo na tujih bojiščih zagrožena zaporna kazen

Srbska zakonodaja srbskim državljanom prepoveduje udeležbo na tujih bojiščih, na kar je v ponedeljek v pogovoru za srbsko komercialno televizijo Happy TV spomnil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Za to kaznivo dejanje je v Srbiji zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do pet let zapora ter do osem let zapora, če je storilec kaznivo dejanje storil v okviru skupine.

Vučić je v pogovoru za Happy TV še pozval Rusijo, naj preneha novačiti Srbe, da se borijo ob njeni paravojaški skupini Wagner v Ukrajini, ker da to “ni pošteno”. Izpostavil je, da je Srbija edina država v Evropi, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje